O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, era luni ţinta unei avalanşe de ironii online, după ce a postat pe Twitter un mesaj în care justifică apartenenţa Taiwanului la China - şi anume numărul de restaurante chinezeşti de pe insulă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Baidu Maps (una dintre principalele aplicaţii de gen din China) arată că la Taipei există 38 de restaurante (care propun feluri din provincia chineză) Shandong şi 67 de restaurante de tăiţei (din provincia) Shanxi”, scria duminică pe Twitter - o reţea de socializare blocată în China - Hua Chunying.

”Papilele (gustative) nu mint: #Taïwanul a făcut întotdeauna parte din China. Copilul de mult pierdut va ajunge înapoi acasă”, sublinia în engleză purtătoarea de cuvânt, foarte cunoscută marelui public chinez.

China consideră Taiwanul - o insulă cu aproximativ 23 de milioane de locuitori - drept una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit să reunifice cu restul teritoriului de la sfârşitul Războiului Civil chinez (1949).

Argumentul lui Hua Chunying cu privire la suveranitatea Chinei în Taiwan îi face să râdă pe mulţi navigatori străini pe Internet.

”Sunt peste 100 de restaurante de (tăiţei) ramen la Taipei, deci Taiwanul face parte clar din Japonia”, scrie pe Twitter unul dintr ei, răspunzându-i purtătoarei de cuvânt.

”Google Maps arată că sunt 17 McDonald's, 18 KFC, 19 Burger King şi 19 Starbucks la Beijing. Papilele nu mint. #China a făcut întotdeauna parte din America”, scrie ironic altul, reluând formularea lui Hua Chunying.

Hua Chunying, cunoscută prin declaraţiile sale - uneori aprige şi nu întotdeauna diplomatice -, este foarte activă pe Twitter.

La fel ca ea, numeroşi diplomaţi chinezi au luat reţeaua de socializare cu asalt, în ultimii ani, pentru a apăra, uneori cu vehemenţă şi controversă, poziţia Guvernului chinez.

Una dintre figurile acestei generaţii de diplomaţi fără complexe este Zhao Lijian, alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

La începutul pandemiei covid-19, Zhao Lijian a provocat o polemică aprinsă după ce a sugerat că atleţi militari americani ar fi putut să aducă boala covid-19 în China în timpul unei competiţii sportive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.