O persoană care se identifică drept nonbinară, Shane Cienfuegos, în vârstă de 29 de ani, a primit - pentru prima oară în Chile - o carte de identitate potrivit căreia are genul ”X” şi salută o ”victorie” colectivă, după ani de violenţe şi discriminare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am simţit o mare greutate pe umeri la primirea documentului” de identitate, declară AFP cea care a cerut să fie identificată prin pronumele ”ea”, în contextul în care limba spaniolă nu are cuvânt specific.

Cartea sa de identitate - pe care a primit-o în urmă cu zece zile -, are un ”X” în loc de ”F”, care identifică sexul feminin sau ”M” - masculin.

”Este dificil să fii prima”, declară cea care se consideră o persoană transsexuală nonbinară.

Persoanele ”nonbinare” nu se consideră în întregime nici ca fiind un bărbat şi nici întru totul o femeie, ci ca fiind ambele în acelaşi timp sau o combinaţie a celor două.

Shane Cienfuegos poartă părul lung şi se dă cu ruj, poatră barbă şi o rochie înflorată, o eşarfă şi sandale-platformă.

”Asta nu este o victorie a lui Shane, este o victorie colectivă”, declară ea.

”Ea le va oferi (persoanelor nonbinare) posibilităţi pe care nu le aveau înainte în privinţa legitimităţii identităţii lor de gen”, apreciază ea, subliniind că a obţinut câştig de cauză împotriva administraţiei după nouă ani de proceduri judiciare.

Shane Cienfuegos rămână însă lucidă.

Obţinerea acestui ”X” pe cartea sa de identitate nu va rezolva de azi pe mâine problemele de discriminare care afectează persoanele nonbinare, atât ”în afara comunităţii (transsexuale), cât şi înăuntrul acesteia”.

Ea povesteşte a fost de trei ori victima unor tentative de omor.

O dată a fost împinsă pe şine, într-o staţie de metrou, la Santiago de Chile.

”Nu ştiu de câte ori a trebuit să mă bat pentru viaţa mea în stradă. Am supravieţuit, am devnit dură pentru a supravieţui”, declară ea, la prezentarea unei cărţi despre viaţa sa, într-un centru cultural, la Santiago, unde i s-au solicitat extrem de multe fotografii.

”Principala cauză a morţii transsexualilor este omuciderea. Noi nu murim de diabet sau de un accident vascular cerebral, noi murim pentru că suntem asasinate pentru că nu suntem sinucigaşe”, dă asigurări această activistă a drepturilor persoanelor nonbinare încă din liceu, care a recurs la prostituţie pentru a-şi plăti studiile de lucrător social.

”Când aveam nouă ani, mă duceam pe jos la şcoală, dimineaţa, şi mi se striga «travestitule!”. Eu nu ştiam ce înseamnă, dar ştiam că asta avea să mă însoţească tot restul vieţii mele. În acel moment am realizat că nu eram nici bărbat, nici femeie”, îşi aminteşte cea care coordonează Unitatea de Intervenţie Socială a unei organizaţii de ajutor al persoanelor transsexuale - Organizando Transdiversidades (OTD).

În 2021, 1.114 plângeri de discriminare împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBTQ) au fost înregistrate în Chile, dintre care 127 împotriva unor transsexuali, potrivit unei anchete a Mişcării Integrării şi Eliberării Homosexuale (Movilh).

Şi alte ţări autorizează ”genul X” în documente de identitate - Australia din 2011, căreia i s-au alăturat Pakistanul, Nepalul, Noua Zeelandă, Canada, Germania, Argentina şi Statele Unite în aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.