Cel puţin patru persoane au fost ucise marţi şi altele au fost rănite, iar presupusul autor al atacului este Chérif C., născut în 1989, potrivit unor surse citate de Le Figaro. Atacatorul, pe numele căruia există o ”fişă S” şi care ar fi fost încercuit de forţele de ordine, cu care s-a implicat într-un schimb de focuri de armă, urma să fie arestat marţi dimineaţa de către jandarmi, dar nu se afla acasă, potrivit unei surse apropiate dosarului. Mai mulţi europarlamentari români sunt blocaţi, marţi seară, în sediul Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat. Aceştia au anunţat că li s-a transmis că nu au voie să iasă din clădire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Europarlamentari români, blocaţi în sediul Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat
CITEȘTE ȘI Parlamentul European nu se lasă ”intimidat de atacuri teroriste sau criminale” şi îşi va continua activitatea până la sfârşitul săptămânii, anunţă Antonio Tajani

UPDATE - Le Figaro: Cel puţin patru morţi la Strasbourg; autorul atacului armat, Chérif C., născut în 1989

Cel puţin patru persoane au fost ucise marţi, în Piaţa de Crăciun din Strasbourg, şi altele au fost rănite, iar presupusul autor al atacului este Chérif C., născut în 1989, potrivit unor surse citate de Le Figaro.

Un bilanţ anterior anunţa doi morţi şi zece sau 11 răniţi.

Circulaţia tramvaielor la Strasbourg a fost oprită, pentru a se garanta perimetrul de securitate instituit, potrivit prefecturii din Bas-Rhin.

O anchetă antiteroristă a fost deschisă de Parchetul din Paris, iar ”planul alb” a fost declanşat la spitalele din oraş.

UPDATE - Autorul atacului de la Strasbourg, pe numele căruia există o fişă S, încercuit, după ce a fost rănit de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle; un complice vizat într-o operaţiune; şapte răniţi din 11, în stare gravă

Potrivit Primăriei din Strasbourg, o operaţiune era în curs, la miezul nopţii de marţi spre miercuri în Place Broglie, în centrul istoric al Strasbourgului.

”Există o suspiciune adeverită cu privire la o a doua persoană” care ar fi implicată în atacul armat, iar atacatorul era căutat în continuare.

Potrivit prefecturii Bas-Rhin, 11 persoane au fost rănite în atac, dintre care şapte se află în stare gravă.

O sursă din cadrul poliţiei a declarat că atacatorul, în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia există o ”fişă S”, este cunoscut pentru fapte de drept comun.

Ziarul scrie, citând o ”sursă bine informată” că autorul atacului armat ar fi încercuit de forţele de ordine.

El este înarmat, a confirmat o sursă din cadrul poliţiei pentru Le Figaro, şi a fugit de la faţa locului pe jos. Niciun complice nu a fost identificat pentru moment.

Atacatorul a fost rănit de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle înainte să fugă, potrivit unei surse din cadrul poliţiei citate de AFP.

El s-a baricadat pe rue d'Epinal, iar schimburi de focuri de armă au fost auzite, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului s-a seziat cu privire la faptele comise marţi seara la Starsbourg.

”O anchetă a fost deschisă, sub acuzaţia de asasinate, tentative de asasinat în relaţie cu o întreprindere teroristă şi asociere de răufăctori terorişti criminală”, a declarat o sursă din cadrul Parchetului pentru Le Figaro.

Ancheta a fost încredinţată SDAT, DIPJ Strasbourg şi DGSI.

Procurorul Parisului urma să se ducă la faţa locului.

Pe de altă parte, sediul Parlamentului European (PE) a fost izolat. Personalul a fost consemnat înăuntru, potrivit unui purtător de cuvânt al PE Jaume Duch.

Ministrul francez de Interne Christophe Castaner a dat asigurări, într-o scurtă conferinţă de presă, că autorul este ”cunoscut în drept comun”.

Adunarea Naţională (Camera inferioară a Parlamentului francez) şi-a exprimat marţi seara solidaritatea cu victimele, în marja examinării proiectului legii justiţiei.

”Aş vrea, împreună cu colegii mei să transmit solidaritatea Adunării Naţionale locutorilor oraşului Strasbourg, care sunt victime în această (marţi) seara ale unui atac care s-a soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi”, a declarat deputatul Olivier Becht (UDI) din Haut-Rhin, originar de la Strasbourg.

”Suferim, suntem trişti şi solidari cu toate victimele, familiile lor, locuitorii, ne gândim la forţele de ordine care fac ceea ce pot pentru a-l prinde pe atactor în circumstanţe care sunt deja foarte complicate”, a adăugat el.

Ministrul Justiţiei Nicole Belloubet s-a asociat imediat acestei declaraţii.

”Efectiv, am aflat acum mai puţin de o oră despre aceste focuri de armă (...). Poliţia judiciară s-a sesizat, iar operaţiuni sunt în curs”, a anunţat ea.

Alţi deputaţi, între care Eric Ciotti (LR), Ugo Bernalicis (LFI) şi Emmanuelle Ménard (NI), s-au asociat acestui mesaj de solidaritate al reprezentanţei naţionale.

UPDATE - Doi morţi şi zece răniţi la Strasbourg, atacatorul este în continuare căutat

Două persoane au fost ucise, iar alte zece rănite marţi, în Piaţa de Crăciun, la Strasbourg, iar forţele de ordine căutau atacatorul, care a fugit de la faţa locului, potrivit prefecturii din Bas-Rhin, relatează AFP.

Tradiţionala piaţă de Crăciun de la Strasbourg, care a fost vizată în trecut de ameninţări de atentat, este protejată în permanenţă de un important dispozitiv de supraveghere.

”Atac armat în centrul oraşului Strasbourg. Vă mulţumim tutuor pentru că rămâneţi acasă, aşteptând o clarificare a situaţiei”, a anunţat pe Twitter Alain Fontanel, primviceprimarul oraşului.

”Eveniment în curs la Strasbourg. Rămâneţi calmi şi urmaţi consemnele care vor fi difuzate” pe conturi oficiale, a anunţat la rândul ei prefectura.

"Grande Ile" - centrul istoric al Strasbourgului - a fost în întregime izolată de către forţele de ordine, care i-au îndemnat pe pietoni să se adăpostească, a constatat un jurnalist AFP.

Militari înarmaţi, poliţişti şi vehicule de salvare au venit în număr mare către locul atacului.

UPDATE - Atacatorul a fost identificat şi căutat în continuare; secţia antiteroristă a Parchetului Parisului evaluează situaţia

Autorul atacului armat de la Strasbourg, soldat cu un mort şi zece răniţi, a fost identificat, a anunţat prefectura din Bas-Rhin, iar secţia antiteroristă a Parchetului Parisului, în relaţie cu Parchetul Strasbourgului, evaluează situaţia, relatează Le Figaro.

Martori au declarat pentru AFP că au auzit mai multe focuri de armă către ora locală 20.00 (21.00, ora României). Mulţimea care se afla pe străzi s-a grănit să plece de pe aceste străzi.

”Am auzit mai multe focuri de armă, trei poate, şi am văzut mai multe persoane fugind. una dintre ele a căzut, nu ştiu dacă s-a împiedicat sau a fost atinsă. Oamenii din bar au strigat «închide, închide», iar barul s-a închis”, a declarat un martor contactat de AFP, care s-a închis în locuinţa sa.

Un bărbat a deschis focul în centrul oraşului, pe rue des Orfèvres, tirurile au atins mai multe persoane, iar cele 11 victime au fost evacuate către Centrul Spitalicesc Strasbourg, anunţat prefectura din Bas-Rhin, precizând că centrul operaţional departamental a fost activat la sediul său.

UPDATE - Un mort şi opt răniţi la Strasburg le-a spus Macron parlamentarilor puterii la o reuniune la Palatul Élysée

Forţele de ordine s-au mobilizat la Strasbourg, iar ministrul francez de Interne Christophe Castaner urmează să ducă la faţa locului, după ce o persoană a fost ucisă, iar cel puţin alte opt rănite, relatează Le Figaro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, informat în timp real cu privire la ”evenimentele” de la Strasbourg, a hotărât să scurteze reuniunea în curs şi doreşte ca ministrul de Interne să se ducă la faţa locului, a anunţat Palatul Élysée într-o primă reacţie.

Castaner este însoţit de către primarul Strasbourgului Roland Ries, care se afla la Paris.

”Urmăresc situaţia de la centrul de supraveghere al Ministeruluide Interne împreună cu Laurent Nunez. Serviciile noastre de securitate şi salvare sunt mobilizate”, a anunţat ministrul pe Twitter.

Macron i-a primit marţi seara pe parlamentari din cadrul majorităţii la Palatul Élysée. El a fost informat în cursul reuniunii de către consilieri cu privire la incidentul de la Strasbourg.

Mai multe focuri de armă s-au auzit în centrul oarşului Strasbourg, către Grand Rue, în apropiere de piaţa de Crăciun, potrivit şefului Eurométropole de la Strasbourg, citat de France Bleu Alsace.

Poliţia evacua persoane din centrul oraşului şi i-a trimis pe cei prezenţi în piaţă să se adăpostească.

”Planul alb” a fost declanşat în spitalele de la Strasbourg, a declarat CHU Strasbourg pentru franceinfo, care pecizează că este vorba despre un plan de urgenţă al serviciilor de urgenţă în caz de atentat, epidemie sau catastrofă naturală.

Prefectura regiunii Grand Est şi Bas-Rhin a anunţat, pe contul de Twitter, un ”eveniment în curs” şi îndeamnă ”să nu se răspândească zvonuri false”.

Prefectura cere să se evite ”sectorul sediului central al poliţiei”.

Ministerul de Interne evocă, pe Twitter, un ”eveniment grav în domeniul securităţii publice la Strasbourg” şi îndeamnă ”locuitorii să rămână acasă”.

Primarul din Strasbourg, Roland Ries, le cere locuitorilor să rămână acasă. ”Mă rog şi mă gândesc la victime”, afirmă el pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.