O nouă campanie pro-Trump de manipulare a alegătorilor americani - ultima dintr-o serie, cu conturi pe jumătate mascate şi comentarii aparent sincere -, orchestrată de un cabinet de marketing, de-acum interzis pe platorma de socializare, a fost destructurată de Faceboook cu 26 de zile înaintea unor aegeri prezidenţiale tensionate, relatează AFP.
Operaţiunea consta în principal în publicarea unor comentarii despre diverse subiecte - vizând să-l critice pe Joe Biden, candidatul democrat în alegeri şi să facă apoligia lui Donald Trump -, cu scopul de ”a da impresia unei largi susţineri a opiniilor” acestuia, a anunţat joi într-un comuncat grupul californian.
Facebook a închis peste 300 de conturi şi pagini, active de asemenea pe Instagarm.
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
În spatele acestor conturi se află cabinetul Rally Forge, o societate americană de marketing care lucrează pentru Turning Point USA, o organizaţie care vizează să mobilizeze studenţi în jurul lui Donald Trump, mai ales în statele în care cursa este extrem de strânsă.
”Sunt atât de sătulă de democraţi care-i fac republicani să pară răi!”, exclamă o agentă de la Rally Forge sub un articol al unui ONG din statul Wisconsin, care acuză Partidul Republican de schimbarea modalităţilor de vot în avantajul său.
Gigantul în domeniul reţelelor de socializare a stabilit o legătură între aceste conturi şi comentarii şi cabinetul de marketing, ”în pofida faptului că persoanele implicate în această operaţiune au încercat să-şi ascundă identităţile şi coordonarea dintre ei”.
”Operaţiunile înşelătoare ca aceasta reprezintă provocări deosebit de complexe, pentru că ele bruiază frontiera dintre dezbaterea publică şi manipulare”, subliniază Facebook.
OPINIE SAU IMPOSTURĂ?
Facebook şi-a multiplicat de mai multe luni eforturile, pentru a nu repeta traumatismul din 2016, când reţeaua sa a fost folosită în operaţiuni masive de manipulare a alegătorilor conduse de Rusia, în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi cu privire la Brxit în Regatul Unit.
Platforma a destructurat, de atunci, numeroase campanii.
Din martie în septembrie anul acesta, ea a închis 30 de reţele active în lume, dintre care o parte ţinteau Statele Unite. Unele dintre ele erau cnduse din străinătate.
Însă ele sunt tot mai dificil de descoperit, atunci când autorii îşi publică opiniile sub articole de presă sau anunţuri ale unor ONG-uri.
Acest lucru ”ridică întrebări mai vaste despre frontiera dintre promovarea unor idei politice acceptabile şi impostură”, subliniază Nathaniel Gleicher, directorul reglementărilor de securitate la Facebook.
El i-a îndemnat din nou pe aleşi să intervină şi să scrie noi legi cu privire la moderarea conţinuturilor, pentru a ”clarifica liniile şi a impune măsuri de descurajare mai puternice”.
Mark Zuckerberg, CEO-ul grupului, s-a pronunţat în mai multe rânduri în favoarea unei reglementări mai clare a ceea ce este acceptabil sau nu pe reţele de socializare.
IDENTITĂŢI ”VOALATE”
În urma progreselor sistemelor Inteligenţei Artificiale, tentativele de propagandă au evoluat la rândul lor, deoarece ”ferme de troli” imense sunt mai uşor de reperat.
”Ei folosesc tactici care necesită mult mai mult timp, pentru a construi o organizaţie credibilă pe diverse reţele”, spune Gleicher.
Campania Rally Forge, detectată mai întâi de cotidianul american The Washington post (WP), consta în 200 de conturi şi 55 de pagini pe Facebook şi 76 de conturi pe Instagram, toate închise.
Aproximativ 373.000 de persoane erau abonate la cel puţin una dintre aceste pagini, iar aproximativ 22.000 de conturi urmăreau cel puţin unul dintre conturile implicate pe Instagram
Operaţiunea - lansată în 2018 - iar apoi ”adormită”, a fost reactivată în iunie, prin ”identităţi uşor voalate” ale unor persoane care îşi foloseau propriul nume, abia modificat.
”Multe conturi au recurs la fotografii de profil generice şi se dădeau drept indivizi de dreapta care locuiesc aproape peste tot în Statele Unite”, detaliază Facebook.
”Estimăm că schimbarea de tactică este cauzată de faptul că majoritatea conturilor false ale acestei reţele au fost reperate de sistemul nostru de detectare automată”, precizează grupul.
Washington Post scrie că Rally Forge a mobilizat adolescenţi care să coordoneze pulicările şi comentariile pe diverse platforme.
”Aceşti actori sunt tot mai prinşi între ciocan şi nicovală, ceea ce-i face mai uşor de prins”, subliniază Gleicher.
”Noi ştim că ei vor continua să încerce să înşele oamenii, inclusiv dându-şi opiniile mai răspândite decât sunt”, spune el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...