O navă umanitară germană - Rise Above - care salvează migranţi la Marea Mediterană, a acostat în Sicilia, în noaptea de luni spre marţi, după ce a primit unda verde a autorităţilor italiene, anunţă ONG-ul german Lifeline, care închiriază nava, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Odisea celor 89 de perasoane salvate şi celor nouă membri ai echipajului pare că s-a încheiat. Rise Above a intrat în portul Reggio Calabria. Să sperăm că totul decurge bine şi că persoanele de la bord pot debarca”, scris pe Twitter ONG-ul.

144 DE PERSOANE DEBARCATE

Patru migranţi au fost debarcaţi duminmică, din motrive umanitare, de la bordul acestei nave de dimenisuni mici - în comparaţie cu celelalte trei nave închiriate de ONG-uri care operează în prezent la Marea Mediterană şi care se lovesc de refuzul noului Guvern italian al lui Giorgia Meloni de a-şi debarca toţi pasagerii.

După ce a navigat săptămâni pe mare, nava sub pavilion german Humanity 1, închiriată de ONG-ul SOS Humanity, a fost autorizată să acosteze duminică la Catania, în Sicilia, pentru a debarca 144 de persoane, în principal femei şi minori.

La bordul acestei nave au rămas 35 de migranţi adulţi, bărbaţi, pe care Italia nu vrea să-i primească.

O SITUAŢIE ”DE NESUPORTAT”

Geo Barents, nava închisoată de Médecins sans frontières (MSF), care navighează sub pavilion norvegian, a acostat duminică seara la Catania, iar autorităţile italiene au autorizat 357 de persoane să debarce, inclusiv copii, şi au refuzat intrarea altor 215 persoane.

Numai navei Ocean Viking, închisoată de ONG-ul european SOS Méditerranée, care navighează tot sub pavilionul Norvegiei, nu i s-a permis intrarea într-un port italian şi naviga marţi dimineaţa în largul Siracuzei, în Sicilia, declară un fotograf de la bord AFP.

”Situaţia de la bordul Ocean Viking a devenit de nesuportat pentru cele 234 de persoane salvate. După 17 zile la bord, sănătatea mentală le este grav afectată. Mulţi suferă de insomnie şi dau semne importante de anxietate şi depresie”, a tras luni un semnal de alarmă ONG-ul.

Noul Guvern italian al lui Giorgia Meloni (neofascistă), cel mai de dreapta după al Doilea Război Mondial, s-a angajat la o linie dură împotriva migranţilor.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi consideră că migranţii salvaţi pe mare se află în responsabilitatea statului sub steagul căruia navighează vapoarele respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.