Un distrugător italian a doborât o dronă care se îndrepta spre acesta, sâmbătă, în Marea Roşie, unde rebelii yemeniţi houthis efectuează atacuri frecvente asupra navelor în sprijinul palestinienilor din Gaza, a declarat Ministerul Apărării, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În virtutea autoapărării, nava Duilio a doborât o dronă în Marea Roşie. Drona, prezentând caracteristici asemănătoare cu cele folosite deja în atacurile anterioare, se afla la şase kilometri de nava italiană, şi zbura spre aceasta", indică un comunicat de presă al ministerului.

Într-un interviu acordat duminică Corriere della Sera, ministrul Apărării Guido Crosetto a denunţat atacurile houthis care constituie „o încălcare gravă a dreptului internaţional”.

Din noiembrie, rebelii houthis au spus că vizează nave din Marea Roşie şi Golful Aden pe care le consideră legate de Israel, în „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, pradă războiului dintre armata israeliană şi Mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Atacurile lor i-au forţat pe mulţi armatori să suspende trecerea prin această zonă unde trece 12% din comerţul mondial.

În răspuns, Statele Unite, care susţin Israelul, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie şi au lansat, cu ajutorul Regatului Unit, lovituri în Yemen împotriva rebelilor. De atunci, aceştia din urmă şi-au extins atacurile pentru a include nave legate de Statele Unite sau Regatul Unit.

Italia, la rândul ei, s-a angajat să facă parte dintr-o forţă navală a Uniunii Europene, misiunea Aspides, din care ar urma să preia comanda, dar participarea sa trebuie ratificată de Parlament şi examinarea ei se întârzie. O primă trecere în Senat este planificată de marţi.

Într-o vizită oficială în Canada, şefa guvernului Giorgia Meloni a apărat sâmbătă participarea ţării sale în numele intereselor sale economice, o treime din exporturile italiene trecând prin strâmtoarea Bab el-Mandeb care leagă Marea Roşie de Golful Aden.

Misiunea Aspides („scut” în greaca veche) este planificată pentru un an, posibil reînnoibilă. Pe lângă Italia, Franţa, Belgia şi Germania şi-au exprimat intenţia de a participa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.