O navă chineză a fost surprinsă - în imagini satelitare - în timp ce jefuia prin dragare o zonă în care se află două foste nave britanice de război - HMS Prince of Wales şi HMS Repulse -, scufundate de către Marina Imperială japoneză, în largul Malaysiei, în 1941, în al Doilea Război Mondial, dezvăluie site-ul Opex360.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziarul malaysian New Straits Times scrie că dosarul este analizat de către Departamentul Patrimoniului Naţional malaysian şi că Înaltul Comisariat britanic de la Kuala Lumpur a fost avertizat cu privire la incident.

În imagini publicate de către The Maritime Observatory - o organizaţie britanică specializată în supravegherea oceanelor şi navelor -, apare nava Chuan Hong 68, care aparţine Fujian Ya Rui Marine, care efectuează operaţiuni de dragare cu o benă, folosită în recuperarea oţelului.

Nava chineză a ”lăsat în urma sa o pată de petrol cu o lungime de 2,5 kilometri”, acuză  într-o postare pe Twitter, The Maritime Observatory.

Potrivit Opex360, nava Chuan Hong 68 a fost imobilizată, în trecut, de către Malaysia, din cauză că a ”jefuit” trei epave ale unor nave de război japoneze.

Acest incident are loc în contextul în care china revendică aproape întreaga Mare de Sud a Chinei şi ignoră revendicări ale vecinilor săi, între care Vietnamul şi Malaysia.

Navele de război scufundate sunt considerate morminte şi sunt protejate printr-o Convenţie UNESCO a Patrimoniului Cultural Subacvatic.

Ele nu pot fi revendicate de către alte ţări decât sub al cărui pavilion au navigat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.