Ministerul indian al Sănătăţii a plasat statele Maharashtra, Kerala şi Madhya Pradesh în alertă, din cauza unei mutaţii genetice a variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2 - denumită ”delta plus” -, clasată drept ”îngrijorătoare de către autorităţile sanitare indiene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În baza unor concluzii recente ale Consorţiului Genomic Indian privind SARS-CoV-2 (INSACOG), Ministerul Sănătăţii a plasat în alertă şi a recomandat vigilenţă în Maharashtra, Kerala şi Madhya Pradesh cu privire la varianta delta plus a covid-19, observată în anumite districte din aceste state”, a anunţat acesta marţi într-un comunicat.

Această mutaţie a fost descoperită ”prin secvenţierea genomică a unor eşantioane prelevate în districtele Ratnagiri şi Jalgaon din Maharashtra, în districtele Palakkad şi Pathanamthitta din Kerala şi în districte din Shivpuri în Madhya Pradesh”, precizează ministerul.

O VARINATĂ ŞI MAI AGRESIVĂ?

Caracteristicile acestei noi mutaţii îngrijorează INSACOG, a cărui principală misiune este să secvenţieze genomic în mod complet virusul şi să furnizeze rapid informaţii cu privire la măsuri de sănătate publică adecvate în lupta împotriva acestuia.

Mutaţia se caracterizează printr-o transmitere sporită, o legătură mai solidă la receptori ai celulelor pulmonare şi o posibilă diminuare a reacţiei la anticorpi monoclonali.

În cele trei state indiene, această nouă mutaţie a fost descoperită în total la 22 de persoane.

Acest anunţ intervine în contextul în care varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2 este majoritară în Regatul Unit - unde reprezintă 90% din cazuri.

Potrivit bazei de date GISAID, 61 de ţări sunt afectate în prezent de această variantă.

Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a avertizat miercuri, la BFMTV-RMC, că această mutaţie a noului coronavirus ”trebuie să ne îngrijoreze”.

”Există o vigilenţă absolută cu privire la această variantă, despre care ştim acum că este mai contagioasă decât varianta engleză”, a avertixzat Attal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.