Preşedintele rus susţine că o ”majoritate absolută” a ruşilor îi susţine proiectul de reformă constituţională, în prima sa apariţie în public, vineri, după săptămâni de izolare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zâmbind, fără să poarte mască, sărbătorind la soare Ziua Rusiei, Vladimir Putin a lăudat tradiţiile şi cultura poporului rus şi apreciind că este natural ca ele să se reflecte în Constituţie.

”Sunt sigur că o majoritate absolută a cetăţenilor noştri împărtăşesc şi susţin aceste poziţii”, a declarat liderul rus, în vârstă de 67 de ani, în cadrul unei ceremonii de ridicare a drapelului, în aer liber, în vestul Moscovei.

Preşedintele şi-a petrecut ultimele săptămâni în reşedinţa sa din afara Moscovei.

Rusia - a treia ţară în lume ca număr de contaminări cu noul coronavirus - a ridicat săptămâna aceasta măsurile stricte de izolare pe care le-a impus, în timp ce Kremlinul pregăteşte supunerea la un vot al reformei constituţionale, prevăzut la 1 iulie.

Această vastă reformă îi dă lui Putin dreptul să rămână teoretic la putere până în 2036, remodelează o parte a instituţiilor şi înscrie în Legea fundamentală măsuri societale conservatoare.

Între aceste măsuri figurează ”credinţa în Dumnezeu” şi căsătoria ca ”uniune între un bărbat şi o femeie”.

Această reformă a Constituţiei - prima din 1993 - a fost propusă, spre surpriza generală, de către Putin, în ianuarie, după 20 de ani de putere.

În pofida unei scăderi treptate a numărului infracţiunilor, numeroase voci s-au ridicat în corpul medical şi în mediile critice cu Kremlinul pentru a denunţa o ridicare considerată prematură a măsurilor de izolare la Moscova.

De Ziua Naţională, un concert este organizat vineri în Piaţa Roţie de către autorităţi, care afirmă că vor fi respectate regulile privind distanţarea socială.

O mare defilare care marchează victoria împotriva Germaniei naziste urmează să fie organizat la 24 iunie, amânat din cauza epidemiei covid-19, la fel ca supunerea reformei constituţionale unui vot popular.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.