Guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott a promulgat o lege electorală, aprig denunţată de către democraţi, care văd în ea o restricţie a accesului la urne, la mai puţin de o săptămână după intrarea în vigoare a unei controversate legi împotriva avortului în acest stat american mare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această lege electorală vizează, porivit apărătorilor ei republicani, să facă alegerile mai sigure şi să armonizeze reglementările din acest stat cu 29 de milioane de locuitori.

Însă ea intră într-o mişcare de fond în Statele Unite, alimentată de acuzaţii - nefondate - de fraude masive în alegerile prezidenţiale din 2020, răspândite de către perdantul republican Donald Trump.

Începţnd din ianuarie, cel puţin 18 state americane au adoptat 30 de legi electorale restrictive, iar alte zeci de legi sunt încurs de examinare, potrivit grupului de reflecţie Brennan Center for Justice.

Legea texană interzice votul ”drive-in”, care s-a răspândit în 2020, în timpul pandemiei covid-19, în vederea evitării unor cozi lungi de aşteptare, şi instaurează numeroase restricţii la vorul prin corespondenţă.

Criticii textului consideră că aceste restricţii vizează mai ales dispoziţii care facilitează votul minorităţilor, mai ales al afroamericanilor, care votează în general cu democraţii.

Democraţii au promis să lanseze recursuri judiciare cu scopul de abloca legea.

Însă guvernatorul Greg Abbott s-a declarat ”extrem de încrezător” în faptul că acastă lege va fi ”validată la tribunal”.

”Ea facilitează accesul la vot”, a subliniat el marţi, în faţa camerelor de luat imagini, în oraşul Tyler, în Texas.

”Nimeni care are dreptul să voteze nu va fi privat de oportunitatea de a vota. (Legea) complică, în schimb, sarcina celor care trişează şi care vor să depună un buletin ilegal”, a apreciat el.

Guvernatorul republican a subliniat că noua lege permite votul timp de 12 zile înaintea unui scrutin şi că anumiţi alegători pot obţine să voteze în timpul serviciului, în contextul în care alegerile federaşe sunt organizate în ziua de marţi în Statele Unite.

Această lege - care nu-i convinge pe democraţi - ”va complica şi mai mult” accesul la urne al texanilor, a denunţat liderul democraţilor în Camera Reprezentanţilor din Texas Chris Turner.

În timpul examinării acestei legi, în primăvară, preşedintele american Joe Biden a denunţat un ”asalt împotriva democraţiei”.

Anumite prevederi foarte polemice au fost retrase între timp.

În acelaşi stat vast din sudul Statelor Unite a intrat în vigoare, săptămâna trecută, o lege care face ilegală uriaşa majoritate a întreruprii voluntare a sarcinii.

Şi în acest caz, administraţia Biden a denunţat legea, însă Casa Albă dispune de puţine pârghii pentru a o bloca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.