Fostul superstar al fotbalului american O.J. Simpson, al cărui proces cu privire la o dublă crimă în 1995 a captivat America înainte de achitare, a murit de cancer la vârsta de 76 de ani, anunţă joi familia atletului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida acestei achitări-surpriză, povestea lui Orenthal James Simpson, numele său complet, este povestea unui declin inexorabil al unui bărbat considerat uneori primul superstar afroamerican din Statele Unite.

Născut la San Francisco la 9 iulie 1947, el este crescut de către o mamă singură, abandonat de către tatăl său la vârsta de cinci ani.

Suferind de rahitism în coplărie, el devine mai târziu un atlet ieşit din comun şi realizează o carieră strălucitoare în Liga Naţională de Fotbal American (NFL). El este încoronat drept jucătorul anului 1973, la echipa Buffalo Bills (nord-est).

 

Seducător, charismitic, supranumit ”The Juice” - din cauza iniţialelor care corespund ”Orange Juice” -, el se bucură de o popularitate uriaşă, pe care şi-o păstrează mult timp după încheierea carierei sportive, la sfârşitul anilor '70.

Înainte de a părăsi sportul este solicitat de cinema şi televiziune, în serialul ”Roots” (1977), şi-i încântă pe publicitari cu vocea sa uşor gravă.

Prezenţa sa naturală pe ecran îl conduce mai târziu la o carieră de comentatori sportiv.

În 1985, se căsătoreşte, în a doua sa căsătorie, cu o frumuseţe blondă, Nicole Brown, care-i dă doi copii, şi duc o viaţă opulentă. Ei divorţează în 1992.

În timp ce se îndepărtează treptat de lumina proiectoarelor, O.J. Simpson revine în centrul actualităţii ca personajul principal al unuia dintre cele mai fascinante dosare judiciare ale secolului al XX-lea în Statele Unite.

ÎNCHISOARE PENTRU JAF ARMAT

La 12 iunie 1994, Nicole Brown este descoperită moartă la Los Angeles, într-o baltă de sânge, alături de corpul prietenului său, Ronald Goldman, şi el asasinat sălbatic.

După o urmărire de mai multe ore pe autrostrăzi în Los Angeles, urmărită în direct de camere de televiziune care filmează din elicopter, Simpson este arestat de poliţie.

Analize genetice identifică sângele lui Simpson la locul crimei, al victimelor în maşina sa şi acasă.

”O.J,” îşi clamează nevinovăţia, dar este inculpat de crimă dublă.

Un an mai târziu, după un proces cu mare spectacol, transmis de asemenea în direct la televiziune, un juriu din Los Angeles îl achită.

Această hotărâre provoacă un val de indignare în Statele Unite şi împarte opinia între afroamericani şi albi, la trei ani după revolte rasiale sângeroase în megalopolisul californian.

Fostul jucător este găsit apoi vinovat de moartea celor două victime într-un proces civil, în 1997, şi este condamnat să plătească despăgubiri în valoare de peste 33 de milioane de dolari familiilor acestora - ceea ce nu va face niciodată.

El se instalează apoi în Florida (sud-est), unde bunurile îi sunt la adăpost de o confiscare care să pună în aplicare hotărârea tribunalului civil din Califronia, în cealaltă parte a ţării.

Însă nu dispare din spaţiul public şi apare... la un congres al pasionaţilor de crime în serie.

În 2007 face să se vorbească din nou despre el în cronici judiciare, după ce este arestat la Las Vegas cu privire la un jaf de suveniruri sportive împreună cu cinci acoliţi,. într-un hotel-cazinou din oraş, sub ameninţarea armei.

La începutul lui octombrie 2008, este găsit vinovat de 12 capete de acuzare şi condamnat la o pedeapsă de la nouă la 33 de ani de închisoare.

El se afla din 2017 în eliberare condiţionată.

În pofida faptului că datora zeci de milioane de dolari familiilor fostei sale soţii şi partenerului acesteia, legea l-a autorizat să-şi păstreze pensia de retragere ca fotbalist profesionist, de 25.000 de dolari pe lună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.