O fostă secretară de la lagărul de concentrare nazist Stutthof, Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, al cărei proces urma să înceapă joi, în Germania, ”este fugară”, a anunţat preşedintele Curţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acuzata a fugit (...). Un mandat de arestare a fost emis”, a anunţat el la Curtea de la Itzehoe, în nordul Germaniei, unde femeia urmează să fie judecată cu prvire la complicitate la crimă în peste 10.000 de cazuri.

”Ea a părăsit azilul (de bătrâni) în această (joi) dimineaţa. A luat un taxi”, a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Frederike Milhoffer.

Avocatul femeii, Wolf Molkentin, a fost, în schimb, prezent la tribunal, însă nu a făcut declaraţii de presă.

Preşedintele Curţii a cerut ”un pic de răbdare”, în pofida faptului că deschiderea procesului părea compromisă.

Chiar dacă acuzata este prinsă, este necesară efectuarea unui examen medical, care să stabilească dacă aceasta este în măsură să participe la şedinţe.

Irmgard Furchner, în vârsră de 18-19 ani la vremea faptelor, care trăieşte într-un azil de bătrâni în apropiere de Hamburg, a lucrat ca dactilografă şi secretară a comandantului lagărului Stutthoff, Paul Werner Hoppe, din iunie 1943 în aprilie 1945.

În acest lagăr, situat în apropiere de oraşul Gdansk, unde au pierit 65.000 de oameni, ”deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici” au fost asasinaţi în mod sistematic, potrivit Parchetului.

Acest proces, în cazul în care se deschide, este urmat, o săptămână mai târziu, de procesul unui centenar, un fost gardian la lagărul nazist Sachsenhausen, în apropiere de Berlin.

Germania - care mult timp nu s-a grăbit să caute criminali de război - nu a judecat niciodată foşti nazişti atât de bătrâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.