O delegaţie militară rusă a mers săptămâna aceasta în oraşul libian Benghazi pentru a se întâlni cu Armata Naţională Libiană, care a fost sprijinită de Grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin timp de mai mulţi ani, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul acestei săptămâni, a apărut o înregistrare video în care Prigojin vorbeşte în împrejurimile deşertului, iar analiştii grupului open-source All Eyes on Wagner au remarcat că, în opinia lor, imaginile au fost probabil filmate în Mali.

CITEȘTE ȘI Prigojin este în Africa şi spune într-o apariţie video că vrea să facă Rusia „şi mai mare”, pe toate continentele - VIDEO

Delegaţia rusă în Libia a fost condusă de ministrul adjunct al apărării Iunus-Bek Evkurov, potrivit Ministerului rus al Apărării. Grupul s-a întâlnit cu Khalifa Haftar, liderul autointitulatei Armate Naţionale Libiene (LNA).

Reuters citează un oficial libian informat despre de întâlnire, potrivit căruia Evkurov i-a spus lui Haftar că forţele Wagner din estul Libiei vor raporta unui nou comandant. 

Ministerul rus al Apărării a precizat într-un comunicat că cele două părţi au discutat "perspectivele de cooperare în domeniul combaterii terorismului internaţional, precum şi alte aspecte ale acţiunilor comune".

Evkurov a avut întâlniri "tehnice" cu LNA şi a trecut în revistă nevoile de "întreţinere" a armelor şi echipamentelor ruseşti descrise de LNA ca fiind "coloana vertebrală" a forţelor din estul Libiei, a declarat purtătorul de cuvânt al LNA, Ahmed Al Mismari, pe Facebook.

Rusia a negat anterior că ar avea o prezenţă militară oficială în Libia. Grupul de mercenari Wagner ar fi prezent în această ţară şi a susţinut campania militară a lui Haftar din 2019-2020 împotriva guvernului de la Tripoli.

Compania Wagner a efectuat frecvent zboruri cargo în bazele din estul Libiei pentru a-şi reaproviziona luptătorii de acolo, a declarat armata americană în 2020.

Vizita lui Evkurov la Benghazi ar putea oferi o perspectivă asupra viitorului lui Wagner în Libia, a declarat pentru CNN Mohamed Eljarh, director general la Libya Desk Consulting. "Moscova nu are de gând să renunţe la prezenţa şi la punctul de sprijin din Libia şi este dispusă să coopereze cu conducerea LNA şi cu autoritatea din estul ţării la un nivel mai formal", a declarat Eljarh. "Un alt scenariu posibil este ca Wagner să fie restructurat şi transformat într-un nou furnizor de securitate sub un nume şi o conducere diferite, noua companie asigurând contracte cu actorii libieni pentru a furniza o serie de servicii", a mai spus analistul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.