O delegaţie a mişcării islamiste palestiniene Hamas urmează să efectueze luni o vizită în Egipt pentru a prezenta răspunsul la o contrapropunere recentă a Israelului în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi eliberării ostaticilor israelieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această delegaţie urmează să fie condusă de către Khalil al-Hayya, numărul doi al aripii politice a Hamas în Fâşia Gaza.

Ea se va întâlni cu directorul şi reprezentanţi ai serviciilor egiptene de informaţii, anunţă un oficial de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Hamas a anunţat sâmbătă că a primit o contrapropunere israeliană la propunerea sa, anunţată la 13 aprilie.

”ZECI DE ŢINTE TERORISTE” ÎN CENTRUL FÂŞIEI GAZA

Armata israeliană a anunţat duminică faptul că a lovit ”zeci de ţinte teroriste” în centrul encalvei palestiniene.

Ea anunţă că pregpteşte o ofensivă terestră la Rafah, unde se înghesuie 1,5 milioane de palestinieni depalsaţi din calea războiui.

Numeroase capitale şi organizaţii umanitare se tem de o baie de sânge în acest oraş, bombardat cu regularitate de armata siraeiliană.

ABBAS CERE SUA SĂ ÎMPIEDICE INVAIZA TERESTRĂ A RAFAH

Preşedintele plaestinian Mahmoud Abbas aflat în din Arabia Saudită, unde se defăşoară duminică o reuniune a Forumului Economic Mondial (WEF), cere Statelor Unite să împiedice o invazie terestră a Rafah.

În cazul în care are loc, această operaţiune ar fi ”cel mai mare dezastru din istoria poporului palestinian”, a avertizat el.

Secretarul de Stat american Antony Blinken urma să vorbească, în Arabia Saudită, despre ”eforturi în curs în vederea ajungerii la un armistiţiu în Fâşia Gaza care să permită eliberarea ostaticilor”, anunţă Departamentul de Stat.

La Beirut, ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, urma să discute duminică cu oficiali libanezi, dfespre mijloace de evitare a unei extinderi a conflictului.

De la începutul războiului, schimburi de tiruri la frontiera din nordul Israelului au loc aproape zilnic între armata israeliană şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah.

Aceste negocieri diplomatice au loc în aşteptarea răspunsului Hamas la o contrapropunere israeliană.

Detaliile acestei propuneri nu a fost divulgate, însă, potrivit site-ului Axios, care citează oficiali israelieni, aceasta vizează discutarea ”stabilirii unui calm durabil” în Fâşia Gaza.

MII DE MANIFESTANŢI CER ELIBERAREA OSTATICILOR LA TEL AVIV

Presiunile interne asupra Guvernului lui Benjamin Netanyahu cresc neîncetat.

Sâmbătă seara, mii de oameni s-au adunat la Tel AViv şi au cerut eliberarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie.

Comandouri Hamas s-au infiltrat atunci şi au desfăşurat un atac fără precedent în sudul Israelului, soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întotcmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 sunt în continuare ţinute ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali israelieni.

Ca represalii, armata israeliană s-a angajat să distrugă Hamasul, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu 34.454 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui nou bilanţ prezentat duminică de către Ministerul Sănătăţii al Hamas, aflată la putere în Fâşia din 2007.

”Un acord, acum!”, au scandat sâmbătă seara manifestanţii.

Ei cer demisia Guvernului Netanyahu.

Hamas a difuzat sâmbătă seara, cu puţin înainte de manifestaţie, o înregistrare video în care apar doi ostatici, Keith Siegel (64 ani) şi Omri Miran (47 ani).

Aceasta este a doua înregistrare video difuzată de Hamas de miercuri.

La manifestaţia de la Tel Aviv, tatăl lui Miran a cerut Hamas ”să dea dovadă de umanitate” şi i-a cerut ”să ia o decizie acum”.

ATACURI ŞI TIRURI DE ARTILERIE VIZÂND ŢINTE HAMAS

Pe teren, sâmbătă, Marina israeliană a bombardat ţinte Hamas şi a furnizat susţinere unor trupe desfăşurate în centrul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică armata israeliană.

Potrivit unui corespondent AFP, armata israeliană a desfăşurat atacuri aeriene şi tiruri de artilerie în mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv la Khan Yunis şi Rafah, două oraşe situate în sudul enclavei, dar şi în oraşul Gaza (nord).

În total, 66 de palestinieni au fost ucişi în 24 de ore, potrivit Hamas.

”Suntem obosiţi după şapte luni de strămutări şi de luptă în tabere. Am insistat, astfel, să ne întoarcem şi să rămâne, într-un cort pe ruinele casei noastre”, a declarat AFP, la Khan Yunis, Abdelqader Mohammed Qwaider.

În afară de distrugeri şi de bilanţăul uman greu, Războiul din Fâşia Gaza a cauzat o catastrofă umanitară în enclavă, în care trăiesc 2,4 milioane de oameni.

Ajutorul umanitar - controlat de Israel - intră în enclavă ”cu pipeta”.

DEBARCADER AMERICAN CU SUSŢINERE BRITANICĂ

O navă britanică - la bordul căreia urmează să fie găzduiţi militari americani implicaţi în construirea unui debarcader în Fâşia Gaza, în vederea unei facilitări a trimiterii de ajtor umanitar - a plecat din Cipru, au declarat sâmbătă AFP surse militare.

Construirea acestei infrastucturi a început joi şi urmează să fie operaţională ”de la începutul lui mai”, anunţă Pentagonul.

Capacitatea operaţională va fi, la început de 90 de camioane de ajutoare pe zi, iar apoi de 150 de camioane, potrivit Statelor Unite.

Ajutoarele urmează să sosească într-o primă etapă din Cipru - unde vor fi verificate -, iar apoi să fie pregătite în vederea trimiterii în Fâşia Gaza.

Ministrul britanic al Apărării Grant Shapps a subliniat într-un comunicat rolul ”central” al echipajului navei de susţinere RFA Cardigan Bay în contribuţia Regatului Unit la creşterea trimiterii de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.