Funeralii publice ale lui Aleksei Navalnîi urmează să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni, anunţă luni, într-o postare pe X, o purtătoare de cuvânt a opozantului mort la 16 februarie într-o închisoare în Arctica, Kira Iarmîş, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa opozantului defunct caută un loc în care să organizeze o ceremonie de adio şi le cere celor care deţin loc potrivit că o contacteze, anunţă Iarmîş.

”Căutăm o sală unde să ne luăm adio de la Aleksei (Navalnîi). Când? La sfârşitul acestei săptămâni lucrătoare”, scrie ea.

Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi au fost predate mamei acestuia, sâmbătă, la nouă zile după anunţarea decesului, în urma unor presiuni publice în vederea predării trupului neînsufleţit familiei.

Locuitori ai unor oraşe din întreaga Rusie se adună, de o săptămână, la priveghiuri spontane şi depun flori la monumente ale victimelor represiunii.

Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost implicat în decizia predării rămăşiţelor lui Aleksei Navalnîi familiei acestuia.

Aleksei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară penală, în Arctica, la 16 februarie, iar familia sa a cerut timp de mai multe zile autorităţilor să-i predea cadavrul.

Autorităile ruse au decis vineri să predea rămăşiţele celui care a fost criticul numărul unu al Kremlinului.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins drept ”absurde” acuzaţii ale mamei opozantului defunct, Liudmila Navalnaia de şantaj şi cu privire la o îngropare pe ascuns a fiului acesteia.

Kremlinul ”nu are nimic a face cu asta”, iar astfel ”nu poate exercita presiuni”, a dat asigurări Peskov.

Echipa lui Navalnîi a anunţat duminică că rămăşiţele au fost predate familiei.

Planuri cu privire la funeralii sunt neclare.

O SCURTĂ CRONOLOGIE

16 februarie 20204 - Serviciul penitenciar rus anunţă că Aleksei Navalnîi ”s-a simţit rău după o plimbare” şi şi-a pierdut cunoştinţa. El a fost declarat mort.

17 februarie - Mama lui Aleksei Navalnîi, Liudmila Navalnaia, şi un avocat se duc la morga coloniei penitenciare în care acesta ispăşea 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”, însă li se spune că trupul neînsufleţit nu este acolo.

19 februarie - Echipa lui Navalnîi anunţă că mamei şi avocaţilor acestuia li s-a refuzat accesul într-o morgă în care se află cadavrul.

20 februarie - Liudmila Navalnaia publică o înregistrare video din afara coloniei penitenciare în care-i cere lui Vladimir Putin s-o lase să-şi vadă fiul mort.

21 februarie - Ea depune o plângere la tribunalul din Salehand în care acuză o ”inacţiune a Comitetului de anchetă în eliberarea corpului lui Aleksei” Navalnîi.

22 februarie - Mama lui Navalnîi anunţă că a fost autorizată să vadă corpul fiului său, însă anunţă într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare că anchetatori o ”ameninţă” pentru ca să o determine să accepte o înmormântare secretă ”sau altfel vor face ceva cu corpul fiului” său. Comitetul rus de anchetă pune condiţii unei predări a cadavrului şi ameninţă că certificatul de deces nu va fi emis până nu se ajunge la un acord asupra unor condiţii.

23 februarie - Liudmila Navalnaia primeşte un ultimatum de la un anchetator, potrivit căruia fie acceptă o înmormântare secretă, fără funeralii publice, fie Aleksei Navalnîi este înmormântat în colonia penitenciară în care era deţinut.

24 februarie - Autorităţile ruse predau rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi mamei acestuia, anunţă echipa opozantului defunct.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.