Agenţia de stat pentru energie nucleară din Rusia a anunţat că o centrală nucleară din apropiere de Sankt Petersburg s-a oprit, după ce paletele turbinei s-au rupt. La centrala respectivă, compania are instalate două reactoare de acelaşi tip ca cele destinate centralelor nucleare pe care le construieşte în Turcia şi Ungaria, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Rosenergoatom, care administrează centralele nucleare din Rusia, a declarat că nu este clar ce a cauzat ruperea paletelor, ceea ce a forţat, duminică, oprirea unei unităţi de la centrala nucleară din regiunea Leningrad, aflată la vest de Sankt Petersburg.

"Principalul lucru acum este să înţelegem motivul distrugerii paletelor. Acesta este un fenomen nou", a declarat Aleksandr Şutikov, şeful Rosenergoatom. El a precizat că reparaţiile ar trebui să fie finalizate până la 22 decembrie.

Unitatea în care a apărut avaria a fost construită în 2018 cu un VVER 1200 de ultimă generaţie, un reactor cu apă sub presiune. Unităţi de acest tip sunt construite de Rusia la centrala nucleară Akkuyu din Turcia şi sunt planificate şi pentru centrala Paks-2 din Ungaria. De asemenea, Rusia le-a furnizat deja Belarusului.

Şutikov a declarat că paletele care s-au defectat făceau parte dintr-o turbină cu abur de mare viteză de 1.200 de megawaţi. Turbinele sunt produse de compania Power Machines, сompania omului de afaceri Aleksei Mordaşov.

Power Machines a declarat că turbinele de acelaşi tip au funcţionat fără probleme din 2016 la patru unităţi energetice. Aceasta a precizat că ia toate măsurile pentru a reporni unitatea afectată cât mai curând posibil şi că lucrează cu specialiştii de la centrală pentru a investiga cauzele şi a identifica defectele.

"În funcţie de rezultate, se vor trage concluzii şi se vor stabili măsuri compensatorii", a declarat compania ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Rosatom, compania mamă a Rosenergoatom, a declarat că modele similare de turbine sunt în funcţiune şi la o altă unitate a centralei Leningrad, precum şi în regiunea sudică Voronej. Compania a precizat că întotdeauna investighează şi corectează orice defecţiune.

"Deoarece turbinele nu fac parte din "insula nucleară" a centralei, funcţionarea defectuoasă a acestora nu are niciun impact asupra securităţii nucleare, deoarece toate echipamentele reactorului funcţionează cum trebuie", a asigurat Rosatom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.