Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut o victorie în alegerile legislatve din Germania - marcând astfel sfârşitul erei Merkel -, cu 25,7% dintre voturile exprimate şi devansând cu puţin tabăra conservatoare a Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi Uniunii Creştin Sociale (CSU), care a obţinut cel mai slab rezultat din istoria sa (24,1% dintre voturle exprimate), iar luni a început bătălia negocierilor cu alte partide, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verzii se clasează pe locul trei, cu un scor de 14,8%, iar Partidul Liberal (FDP) a obţinut 11,5% dintre voturle exprimate.

Utima oară Germania a înregistrat un rezultat atât de strâns în alegeri legialatve în 2005, când a devenit cancelar Anegla Merkel.

Gerhard Schröder a revendicat în toată acea noapte electorală victoria în alegeri.

După 16 ani, raportul de forţe s-a inversat.

Rezultatul alegerilor de duminică îndeamnă însă la prudenţă.

Aşa cum s-a preconizat în campanie, totul se va juca în negocierile de coaliţie din zilele următoare.

Două majorităţi par posibile - în ambele cazuri cu liberalii şi ecologiştii, care pare hotărâţi să coopereze - şi anume fie o majoritate cu Olaf Scholz în funcţia de cancelar, fie o majoritate cu Armin Laschet.

Votul germanilor a fost întru totul fidel atmosferei generale din campania electorală.

În Germania a domnit, în ultimele săptămâni, un sentment de recunoştinţă faţă de munca depusă de către Angela Merkel, iar populaţia a căutat continuitatea, votând, astfel, cu centrul.

Însă germanii vor totodată o accelerare în vederea unei modernizări a ţării, iar acesta este motivul pentru care le-au dat un mandat liberalilor şi Verzilor.

Germania a votat aşadar, pentru schimbare... dar în continuitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.