O ambarcaţiune de mici dimensiuni a eşuat pe o insulă izolată, la Oceanul Pacific, fără să aibă pasageri la bord, dar cu 649 de kilograme de cocaină, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambarcaţiunea de fibră de sticlă, cu o lungime de 5,4 metri, a fost descoperită pe o plajă de pe atolul Ailuk, în Insulele Marshall, un lanţ de atoli de coral şi insule vulcanice situate între Filipine şi Hawaii.

Cocaina este ambalată şi sigilată în pachete, potrivit Poliţiei Insulelor Marshall, care a preluat şi distrus majoritatea pachetelor prin incinerare.

Imagini cu pachete de plastic galben, pătat, ştampilate cu inscripţia ”KW” cu roşu, au fost difuzate de autorităţi.

Unul dintre cei 400 de locuitori ai atolului Ailuk a descoperit ambarcaţiunea săptămâna trecută, potrivit postului Radio New Zealand, afiliat CNN.

Ambarcaţiunea era prea grea ca locuitorii să poată să o aducă pe plajă. Ei au intrat înăuntru şi au descoprit ”cărămizile” de cocaină într-un compartiment de sub punte.

Locuitorii au sesizat autorităţile, iar poliţia a dus cocaina la Majuro, capitala Insulelor Marshall, situată pe altă insulă.

Poliţia a transportat cocaina la un incinerator, săptămâna aceasta. Doar 2 kilograme de cocaină au fost păstrate, pentru ca Agenţia americană însărcinată cu lupta împotriva drogurilor (DEA) să efectueze analize de laborator.

Valoarea încărcăturii este estimată la 880 de milioane de dolari, potrivit RNZ, şi este cea mai mare încărcătură de cocaină care a ajuns vreodată în Insulele Marshall.

Potrivit autorităţilor, ambarcaţiunea a ajuns pe atol în derivă, din America Centrală sau de Sud şi s-ar fi putut afla în derivă pe mare timp de un an sau doi.

Aceasta este una dintre cele mai mari încărcături de droguri, dar nu este prima, în contextul în care această ţară de la Oceanul Pacific se află pe o rută majoră a traficului de droguri şi în care numeroase transporturi au fost confiscate sau descoperite.

Un locuitor al insulelor a găsit aproape 18 kilograme de cocaină în 2016 şi a fost arestat pentru că nu le-a predat imediat poliţiei, un pescar a tras la mal 48 de kilograme de cocaină în 2018, iar poliţia suspectează că un transport de cocaină a eşuat pe atolul Maloelap şi a contribuit la o adevărată ”explozie” a consumului de droguri şi a problemelor de sănătate cauzate de consumul de droguri.

Multe dintre aceste pachete sunt ambalate în mod profesionist, iar uneori locuitorii reţin drogurile în loc să le predea, alimentând o piaţă şi consumul de droguri.

Această problemă a devenit atât de importantă anul acesta, încât Parlamentul Insulelor Marshall a înfiinţat în mai un grup de lucru în lupta împotriva drogurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.