O ambarcaţiune care transporta peste 180 de solicitanţi de azil Rohingya şi care a plutit în derivă fără energie electrică timp de mai multe săptămâni a fost autorizată să debarce o parte dintre pasageri în provincia indoneziană Aceh, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Aceasta este a doua ambarcaţiune cu Rohingyas care a ajuns în Aceh în ultimele două zile. Se crede că o altă ambarcaţiune cu 180 de persoane la bord s-a scufundat la începutul lunii decembrie, spun ONG-urile şi membrii familiilor.
 
Rohingya sunt o minoritate etnică persecutată în Myanmar, ţara lor de origine. Mai mult de un milion de persoane trăiesc acum în tabere supraaglomerate în sudul Bangladeshului, în urma unei campanii împotriva lor de către armata din Myanmar, despre care ONU consideră că ar putea constitui un genocid.
 
Barca de pescuit din lemn, plină de bărbaţi, femei şi copii rohingya, a plecat din sudul Bangladeshului la 25 noiembrie.
 
Şase zile mai târziu, motorul s-a stricat, iar barca a început să plutească în derivă spre vest, din apele malaeziene spre mările din largul extremităţii nordice a Indoneziei, apoi în apele indiene la sud de insulele Nicobar.
 
Activiştii şi membrii familiilor au reuşit să dea apeluri telefonice ocazionale către ambarcaţiune şi, împreună cu Agenţia ONU pentru Refugiaţi, au făcut apel la autorităţile indiene şi indoneziene pentru a le ajuta. Oamenii de la bord au spus că au murit de foame şi că mulţi au murit.
 
Cu toate acestea, se pare că marina indiană nu le-a dat decât puţină mâncare şi apă şi i-a remorcat înapoi în Indonezia, unde au plutit în derivă în largul mării timp de încă şase zile, până când li s-a permis în cele din urmă să debarce, la aproximativ 1.200 de mile (1.900 km) de locul de unde plecaseră iniţial.
Duminică, o barcă de lemn cu cel puţin 57 de oameni la bord a ajuns în derivă pe o plajă din Aceh, având motorul stricat, potrivit autorităţilor locale.
 
Aceştia au fost descrişi ca fiind înfometaţi şi slăbiţi după ce au petrecut o lună pe mare. Cel puţin trei bărbaţi au fost duşi la spital.
 
"Barca avea motorul stricat şi a fost purtată de vânt până la un ţărm din satul Ladong din [districtul] Aceh Besar", a declarat purtătorul de cuvânt. "Ei au spus că au plutit în derivă pe mare timp de o lună".
 
Un oficial local din domeniul imigraţiei a declarat pentru AFP că refugiaţii vor fi plasaţi temporar într-o unitate guvernamentală.
 
Agenţia ONU pentru refugiaţi se teme că 180 de refugiaţi aflaţi la bordul unei alte ambarcaţiuni au murit probabil. Purtătorul de cuvânt Babar Baloch a declarat că rudelor li s-a spus că există semne că ambarcaţiunea s-a fisurat: "Vorbim despre oameni disperaţi - refugiaţi Rohingya şi familii întregi, părinţi cu copiii lor".
 
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a declarat că a tras de ceva timp un semnal de alarmă cu privire la ambarcaţiunile care se îndreaptă spre Malaezia şi Indonezia şi care transportă refugiaţi care nu au avut apă şi mâncare de săptămâni întregi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.