Cel puţin trei anchete - în Elveţia şi Franţa - îl vizează pe şeful unui cabinet de anchetă elveţian, ALP Services, Mario Brero, acuzat de spionarea unor personalităţi europene în contul Emiratelor Arabe Unite (EAU), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest scandal a izbucnit în 2023, după ce site-ul francez Mediapart a publicat o serie de articole, în parteneriat cu Consorţiul European Investigative Collaborations (EIC), în care îi acuza pe Mario Brero şi ALP Services de faptul că acţionau în contul spionajului EAU.

Potrivit site-ului francez de investigaţii, ei trimiteau informaţii unui agent din spionajul EAU, difuzau informaţii care să dăuneze adversarilor EAU, publicau articole false în care atacau Qatarul şi mişcări cu legături cu Fraţii Musulmani.

Mişcarea Fraţii Musulmani este desemnată de EAU şi de multe state din regiune drept o organizaţie teroristă.

Potrivit Mediapart, agenţia privată elveţiană a trimis în perioada 2017-2020 serviciilor de informaţii de la Abu Dhabi numele a 1.000 de europeni şi a 400 de organizaţii cu presupuse legături cu Fraţii Musulmani din 18 state europene, dintre care peste 200 de persoane şi 120 de organizaţii din Franţa, pe care i-a etichetat, adesea în mod greşit, drept islamişti apropiaţi Mişcării Fraţii Musulmani.

În Franţa, pe această listă s-ar fi aflat, potrivit Mediapart, fostul candidat socialist în alegerile prezidenţiale franceze Benoît Hamon, viceprimarul Marsiliei Samia Ghali, o fostă senatoare, Partidul La France Insoumise (LFI) al lui Jean-Luc Mélenchon, Centrul Naţional francez de cercetare Ştiinşifică (CNRS) sau scriitoarea Rokhaya Diallo, o activistă antirasistă.

PREJUDICIU

Rokhaya Diallo a depus o plângere în august, iar două surse apropiate dosarului declară luni AFP că Parchetul Parisului a încredinţat, în urmă cu câteva luni, o anchetă preliminară Brigăzii de reprimare a Delincvenţei Persoanelor (BRDP).

”Justiţia trebuie să investigheze cu privire la asemenea metode. În afară de faptul că ele implică o folosire ilegală de date personale, ele o asociază în mod nedrept pe Rokhaya Diallo unei grupări (Fraţii Musulmani) cu care nu are absolut nicio legătură”, provocându-i un ”prejudiciu reputaţiei” şi ”hărţuire”, îşi exprimă îngrijorarea avocatul acesteia, Vincent Brengarth.

Altă plângere a fost depusă la jumătatea lui ianuarie, la Paris, de către Mediapart şi de unul dintre jurnaliştii site-ului, declara AFP site-ul de investigaţie.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, BRDP a fost însărcinată şi cu acestă plângere, care vizează, potrivit noii preşedinte a Mediapart, Carine Fouteau, ”să denunţe fişajul pe care-l considerăm ilicit (...) al unuia dintre jurnaliştii noştri, asimilaţi în mod greşit unei comunicări a Fraţilor Muslmani, predat astfel serviciilor secrete din EAU”.

”Acest fişaj aduce în mod necuvenit atingere securităţii şi reputaţiei sale şi a publicaţiei”, consideră ea.

COOPERARE

”Mediapart a furnizat Parchetului din Paris, în cadrul plângerii sale, un document intern al ALP Services care-i listează pe francezii ale căror nume au fost transmise autorităţilor din EAU”, potrivit lui Fouteau, care anunţă că site-ul ”este pregătit să coopereze cu justiţia pentru a contribui la stabilirea adevărului şi a evita, indiferent de ţară, ca asemenea fapte să se repete”.

La Créteil a fost deschisă altă anchetă preliminară, la sfârşitul lui 2023, în urma depunerii unei plângeri de către Sihem Souid, una dintre principalele lobbiyste a Qatarului în Franţa, a declarat AFP Parchetul din Créteil.

”Am fost îngrozită să aflu că EAU au supervizat o operaţiune de destabilizare recurgând la o firmă de informaţii şi spionaj pentru a ataca, prin persoana mea, Qatarul”, a declarat AFP Souid, care a denunţat ”o urmărire a vieţii (sale) private”.

Avocatul său, Céline Astolfe, a cerut să se desemneze un judecător de instrucţie care să facă lumină ”asupra comanditarilor, executanţilor şi obiectivelor” în contextul unor ”practici de o violenţă şi gravitate nemaipomenită”.

În Elveţia, altă sursă apropiată dosarului a declarat AFP că Ministerul Public al Confederaţiei helvetice anchetează din decembrie cu privire la Mario Brero, o apropiată a acestuia şi ALP Services, în urma unor semnalări ale mai multor administraţii şi unor plângeri ale islamologului Tariq Ramadan şi ministrului belgian al Climei şi Mediului Zakia Khattabi (ecologist).

Cabinetul ecologistei belgiene Zakia Khattabi, contactat de AFP, a declaart că ministrul dezminte orice legătură cu vreo organizaţie islamistă a Fraţilor Musulmani şi denunţă ”acuzaţii fanteziste şi mincinoase”.

Avocatul lui Mario Brero, contactat de AFP nu a reacţionat imediat, la fel ca autorităţile EAU.

Mario Brero a fost condamnat în 2014, în Franţa, cu privire la culegere ilegală de informaţii despre soţul fostei patroane a grupului nuclear Areva, Anne Lauvergeon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.