Cinci candidaţi republicani pentru alegerile prezidenţiale americane din 2024 s-au confruntat, miercuri, într-o nouă dezbatere televizată tensionată, deşi i-au rezervat câteva atacuri acide lui Donald Trump, marele favorit în alegerile primare şi marele absent al serii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oricine îşi va petrece următorul an şi jumătate încercând să nu ajungă la închisoare şi să nu ajungă la tribunal nu poate conduce acest partid sau această ţară", a declarat fostul guvernator de New Jersey Chris Christie, referindu-se la fostul preşedinte, care este investigat. 

Urmând aceeaşi strategie ca în timpul primelor două dezbateri, miliardarul a ales să refuze această întâlnire din cauza, potrivit acestuia, avansului său foarte mare în rândul republicanilor în sondajele de opinie.

Dezbaterea, organizată la Miami, reprezintă totuşi o etapă importantă pe lungul drum spre Casa Albă: candidaţii republicani pentru alegerile din 2024 se vor confrunta într-o serie de primare începând cu 15 ianuarie.

Câştigătorul acestor sondaje se va confrunta cu candidatul democrat, cel mai probabil Joe Biden, la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul viitor.

După sondajele dezastruoase publicate la sfârşitul săptămânii, preşedintele a primit o gură de oxigen prin rezultatele diferitelor sondaje locale de marţi, care i-au favorizat în mare măsură pe democraţi chiar şi în statele tradiţional conservatoare.

În Ohio, de exemplu, unde alegătorii au ales să înscrie dreptul la avort în constituţia statului, un nou semn al importanţei acestei probleme pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Candidaţii republicani s-au confruntat în timpul dezbaterii cu privire la cea mai bună cale de urmat în această problemă explozivă din punct de vedere politic. Mai mulţi dintre ei l-au acuzat direct pe Donald Trump pentru eşecurile lor la urne.

"M-am săturat ca republicanii să piardă", a criticat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, aflat în prezent pe locul al doilea în sondaje.

Spre deosebire de cele două evenimente televizate anterioare, cei cinci candidaţi - patru bărbaţi şi o femeie - au abordat pe larg probleme de politică externă. Începând cu războiul dintre Israel şi Hamas, toţi candidaţii republicani şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru aliatul lor istoric.

"Ultimul lucru pe care ar trebui să îl facem este să spunem Israelului ce să facă", a declarat fostul ambasador al ONU Nikki Haley, a treia în sondaje.

Partidul Republican a ales să organizeze acest program în parteneriat cu asociaţia evreiască conservatoare foarte influentă, Coaliţia evreiască republicană.

Cu toate acestea, candidaţii şi-au arătat dezacordul cu privire la războiul din Ucraina, Washingtonul fiind cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Kiev. Unii dintre ei au cerut ca Ucraina să fie complet izolată.

"Ucraina nu este un model de democraţie", a criticat antreprenorul Vivek Ramaswamy, calificându-l pe preşedintele Volodimir Zelenski drept "nazist". Acestui novice în politică, în vârstă de treizeci de ani, îi place să se prezinte drept "Trump 2.0".

Fostul preşedinte "Trump 1.0" zdrobeşte cursa republicană, situându-se în jurul a 58% în intenţiile de vot, în ciuda celor patru inculpări ale sale.

El se bazează pe alegătorii care îi rămân fideli şi care l-au susţinut până acum în disputele sale judiciare.

Voluntar provocator, septuagenarul a decis să organizeze în acelaşi timp cu dezbaterea un mare miting de campanie într-un oraş din apropiere de Miami, la doar 18 kilometri de platoul de filmare al postului NBC unde se transmitea emisiunea.

Înconjurat de mulţimea sa de şepci roşii care strigau "USA!", "USA!", fostul om de afaceri nu a menţionat decât foarte puţin soarta rivalilor săi republicani, preferând să se proiecteze deja într-un posibil duel cu octogenarul preşedinte Joe Biden. "Problema lui nu este vârsta", a spus republicanul. "Problema lui este că e complet incompetent", a afirmat Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.