NUPES şi coaliţia prezidenţială franceză au făcut un ”meci egal” în turul întâi al alegerilor legislatve, duminică, şi încep luni o săptămână de duel, a cărei miză este ca Emmanuel Macron să-şi păstreze majoritatea absolută în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem singura forţă politică în măsură să obţinem o majoritate puternică şi clară”, a subliniat premierul Elisabeth Borne, care a reintrat în campanie luni, în circumscripţia a 6-a, la Calvados, unde s-a plasat confortabil în frunte, în primul tur.

Macroniştii - reuniţi sub eticheta ”Ensemble!” - au devansat stânga cu doar un pic peste 21.000 de voturi dintre cele 23,3 milioane de voturi exprimate în primul tur - 25,75% dintre voturi la 25,66% - şi păstrează un avantaj în proiecţiile cu privire la cele 577 de mandate de deputat.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Însă în suspans este faptul dacă Emmanuel Macron va reuşi să pătreze - la două luni după ce a fost reales - o majoritate absolută de 289 de mandate, care să-i permită să-şi adopte reformele - în frunte cu reforma pensiilor.

Cele două tabere au la dispoziţie o săptămână pentru a răsturna un absenteism care a atins 52,49% dintre înscrişi, mai mare decât în alegerile precedente (51,3%).

O prezenţă la urne este, în mod teoretic, singura rezervă de care poate beneficia NUPES, în urma unirii partidelor de stânga, în primul tur.

Invers, Ensemble! poate benedicia, tot teoretic, de votul unei părţi a alegătorilor Les Republicains (LR) din primul tur.

”A fost un referendum împotriva lui Macron, care este pe cale să se confirme în tururl doi”, a declarat la LCP candidatul NUPES Eric Coquerel, continuând o strategie de personalizare a scrutinului prin care Jean-Luc Mélenchon a cerut să fie numit la Matignon, la şefia Guvernului.

Diverse instituţii creditează tabăra lui Macron cu 255 până la 295 de mandate, iar stânga (LFI, PCF, PS et EELV) adunată sub culorile NUPES cu 150 până la 210 mandate.

”AVERTISMENT SERIOS”

”Majoritatea este departe de a fi asigurată (...). Acesta este un avertisment foarte serios adresat lui Emmanuel Macron", subliniază directorul general delegat al Ipsos France,  Brice Teinturier.

Cei 15 miniştri candidaţi au trecut de turul întâi.

Însă unii se află în mare dificultate, în frunte cu ministrul Tranziţiei Ecologice şi Coeziunii Teritoriilor Amélie Montchalin, ”piesa de rezistenţă” a Guvernului.

Ministrul Afacerilor Europene Clément Beaune se află, de asemenea într-un balotaj defavorabil, la Paris, unde NUPRES a obţinut trei mandate din primul tur şi se clasează în frunte în alte 18 circumscripţii.

Alţii, ca Elisabeth Borne sau miniştrii Gabriel Attal şi Olivier Véran au plecat bine, în vederea unei victorii şi rămânerea în Guvern.

Liderul NUPES Jean-Luc Mélenchon a îndemnat ”poporul” ”să vină în număr zdrobitor duminica viitoare” la secţii, pentru a-l pune premier şi a impune o coabtare lui Macron, aşa cum stânga pluralistă a reuşit în 1997 în timpul lui Lionel Jospin.

”NICIUN VOT PENTRU RN”

Mélenchon a reuşit deja, pentru că stânga, prin acordul ei de uniune istoric, urmează să fie principalul bloc de opoziţie la Palatul Bourbon, în schimbul Les Républicains. LR îşi limitează însă pierderle şi pare să un partid esenţial în viitoare legislatură.

Majoritatea în exerciţiu a îndemnat în mod clar, luni, după tatonări care au iritat stânga duminică, să nu acorde niciun vot Rassemblement National (RN, extremă dreapta) în cele 58 de circumscripţii în care formaţiunea lui Marine Le Pen urmează să înfrunte NUPES în turul doi.

”În aceste cazuri, RN-Nupes, să fim foarte clari: niciun vot pentru Rassemblement National. Nu ne-a lipsit claritatea în acest subiect (...), dar niciun vot unui proiect pe care nu-l considerăm bun pentru ţară”, a tunat la RTL o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Olivia Grégoire, precizând însă că, în câteva cazuri, nu există un consemn de vot.

Candidaţii RN (18,5% à 19,8%) nu au reuşit să beneficieze, aşa cum s-a prevăzut, de pe urma dinamicii lui Marine Le Pen, care a obţinut în turul doi al alegeror prezidenţiale peste 40% dintre voturile exprimate.

Contingentul RN - rămas în opt alegători în 2017 - ar urma însă să fie mult mai mare, iar din el să facă parte Marine Le Pen, care se clasează pe primul loc în circumscripţia în care a candidat, la Pas-de-Calais (53,96%), dar care nu a fost aleasă din primul tur.

În cazul unui duel între Ensemble! şi Nupes, Le Pen şi-a îndemnat alegătorii ”să nu aleagă”. ”Franţa nu este o hală de piaţă şi nici o zonă de ocupare”, a tunat ea.

Eric Zemmour - care a fost unul dintre animatorii alegerilor prezidenţiale - şi-a eşuat intrarea în politică.

Polemistul de extremă dreapta a fost eliminat în Var, la fel ca ceilalţi candidaţi ai formaţiunii sale, Reconquête!, Guillaume Peltier în Loir-et-Cher şi Stanislas Rigault în Vaucluse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.