Numeroase clădiri au fost distruse, potrivit autorităţilor indoneziene, care nu au comunicat imediat informaţii despre eventuale victime, de un puternic cutremur, de magnitudinea 7,5, vineri, care a zguduit Insula Sulawesi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am primit indicii potrivit cărora mai multe clădiri au fost distruse într-un cutremur”, a anunţat purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionarea catastrofelor Sutopo Purwo Nugroho. ”Locuitorii au intrat în panică şi au fugit afară din case”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Imagini difuzate de agenţie arată un centru comercial foarte avariat în oraşul Palu, cu cel puţin un etaj surpat. În alte fotografii sunt surprinse pagube importante la clădiri şi drumuri şi trituare fisurate.

Echipe de salvatori au fost trimise în zonele cele mai afectate, a precizat acest oficial.

Cutremurul, de o magnitudine de 7,5 potrivit USGS, a afectat centrul Insulei Sulawwesi cu puţin înainte de ora locală 18.00 (13.00, ora României), la o adâncime mică, de zece kilometri, la câteva ore după un prim cutremur, mai slab în intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune.

Acest cutremur este de o magnitudine mai importantă decât seismele violente care s-au soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi în august, pe Insula Lombok, care se învecinează cu Insula Bali.

ALERTĂDE TSUNAMI RIDICATĂ

Agenţia indoneziană de gestionare a catastrofelor, care a lansat o alertă de tsunami în urma anunţării cutremurului, a ridicat acest avertisment.

Acest nou cutremur, de vineri, al cărui epicentrul a fost localizat la 78 de kilometri nord de oraşul Palu, capitala provinciei din centrul Sulawesi, a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. El a fost resimţit şi pe insula vecină, Kalimantan, la Samarinda, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar.

”Mă pregăteam să mă rog, dar când am auzit oameni strigând «cutremur, cutremur», m-am oprit”, a declarat pentru AFP Andi Temmali, un locuitor de la Wajo, la sud de Palu.

Lisa Soba Palloan, o locuitoare de la Toraja, la aproximativ 175 de kilometri de Palu, a confirmat pentru AFP că unde seismice au fost resimţite la faţa locului vineri.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe care s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tehtonice - indi-pacifică, australiană şi eurasiatică - se află pe Centra de Foc a pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Pe 16 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un vast tsunami, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta. Catastrofa s-a soldat cu aproximativ 38.000 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.