Numărul de morţi în urma inundaţiilor devastatoare din vestul Germaniei şi Belgia a crescut sâmbătă la cel puţin 170, după ce revărsarea râurilor şi viiturile din această săptămână au prăbuşit case şi au distrus drumurile şi liniile electrice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 143 de persoane au murit în urma inundaţiilor din cel mai grav dezastru natural din Germania din mai bine de jumătate de secol. Acest număr include aproximativ 98 de victime în districtul Ahrweiler, la sud de Köln, potrivit poliţiei.

Sute de oameni erau încă dispăruţi sau nu au putut fi contactaţi, deoarece mai multe zone erau inaccesibile din cauza nivelurilor ridicate de apă, în timp ce comunicarea în unele locuri era încă întreruptă.

"Totul este complet distrus. Nu recunoaşteţi peisajul", a spus Michael Lang, proprietarul unui magazin de vinuri din oraşul Bad Neuenahr-Ahrweiler din Ahrweiler, luptând împotriva lacrimilor.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a vizitat Erftstadt, în landul Renania de Nord-Westfalia, unde dezastrul a ucis cel puţin 45 de persoane.

”Îi plângem pe cei care au pierdut prieteni, cunoştinţe, membri ai familiei”, a spus el.

Aproximativ 700 de locuitori au fost evacuaţi vineri târziu, după ce s-a spart un baraj în oraşul Wassenberg de lângă Köln, au spus autorităţile. Dar primarul din Wassenberg, Marcel Maurer, a declarat că nivelul apei se stabilizează.

"Este prea devreme pentru a şti totul clar, dar suntem cu prudenţă optimişti", a spus el.

Barajul Steinbachtal din vestul Germaniei, însă, a rămas în pericol de îrevărsare, au spus autorităţile după ce aproximativ 4.500 de persoane au fost evacuate din casele aflate în aval.

Steinmeier a declarat că va dura câteva săptămâni până când va fi evaluată dauna completă, care ar urma să necesite câteva miliarde de euro în fonduri de reconstrucţie.

Armin Laschet, premier al landului Renania de Nord-Westfalia şi candidat al partidului de guvernământ CDU la alegerile generale din septembrie, a declarat că va vorbi cu ministrul Finanţelor Olaf Scholz, în următoarele zile, despre sprijinul financiar.

Cancelarul Angela Merkel urma să călătorească duminică în Renania Palatinat, landul care găzduieşte satul devastat Schuld.

În Belgia, numărul morţilor a crescut la 27, potrivit centrului naţional de criză, care coordonează operaţiunea de ajutorare acolo. Acesta a adăugat că 103 persoane erau ”dispărute sau inaccesibile”.

Unii nu au putut fi contactaţi deoarece nu au putut să îşi reîncarce telefoanele mobile sau erau în spital fără acte de identitate, potrivit centrului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.