Numărul locuitorilor care se declară ”albi” în Statele Unite a scăzut - pentru prima oară -, potrivit ultimului recensământ din 2020, care arată o ţară ”mult mai multirasială” şi mai urbană decât cu zece ani mai înainte, au anunţat oficiali americani, relatează AFP.
”Populaţia albă rămâne cel mai mare grup rasial sau etnic în Statele Unite”, a precizat Biroul American al Recensământului (Census Bureau).
Populaţia care se defineşte drept doar ”albă” a scăzut cu 8,6% în perioada 2010-2020 - o premieră de la primele înregistrări, în 1790.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea reprezenta 204 milioane de locuitori în 2020, adică 61,6% din populaţia americană, în scădere de la 72,4% cât era cu un deceniu mai înainte.
”Aceste schimbări relevă faptul că populaţia americană este mult mai multirasială” decât se credea, a subliniat unul dintre oficiali, Nicholas Jones, la o prezentare a datelor.
În afară de schimbări demografice, el a precizat că o rafinare a problemelor acestor subiecte şi o nouă metodologie, faţă de cea din 2010, au influenţat aceste rezultate.
Astfel, categoria ”albi în legătură cu alte grupuri”, de exemplu afroamerican sau asiatic, a ”explodat” cu + 316% în decurs de zece ani, la 235 de milioane de persoane.
În Statele Unite, definirea în funcţie de originile etnice este foarte frecventă, iar persoanele intervievate în cadrul recensământului au fost întrebate din care ”rasă” fac parte.
Afroamericanii reprezintă de-acum 12,4% din populaţia americană - adică 41 de milioane -, un procent stabil în cei zece ani, în timp ce popuaţia asiatică a crescut cu 35,5%, la aproximativ 20 de milioane, şi reprezintă 6% din populaţia americană.
Amerindienii reprezintă 1,1% din populaţia americană.
Populaţia hispanică a crescut cu 23%, la 62 de milioane, reprezentând 18% din populaţia americană.
Datele arată totodată că creşterea populaţiei s-a concentrat ”practic exclusiv în regiunile metropolitane”, a precizat alt oficial, Mark Perry.
Aceste recensământe decenale sunt esenţiale în vederea stabilirii decupajului electoral în cele 50 de state americane şi în vederea alocării unor fonduri federale în valoare de zeci de miliarde de dolari şcolilor şi spitalelor.
Impactul politic al acestui recensământ poate fi hotărâtor, întrucât el permite să se decidă câte mandate sunt atribuite fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor.
El contabilizează întreaga populaţie prezentă pe teritoriul american - inclusiv persoanele fără adăpost, rezidenţii azilurilor sau muncitorii imigranţi fără acte.
Această operaţiune titanică a fost suferit un dublu impact în 2020, atât din partea pandemkiei covid-19, cât şi de felul controversat în care a fost gestionată de către fostul preşedinte republican Donald Trump.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.