Numărul doi al regimului venezuelean Diosdado Cabello a îndepărtat ipoteza ca alegeri prezidenţiale anticipate să se afle în centrul unor negocieri ce au loc săptămâna aceasta între opoziţie şi Guvern pe Insula Barbados, în Caraibe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se spune că Guvernul se duce în Barbados pentru că vor avea loc alegeri prezidenţiale în nu ştiu cât timp şi că candidaţii sunt X sau Y (...). Aici (în Venezuela) nu există alegeri prezidenţiale (prevăzute) aici, (iar) preşedintele se numeşte Nicolas Maduro”, declara miercuri seara preşedintele Adunării Constituante, alcătuită numai din susţinători ai şefului statului.

Diosdado Cabello a catalogat această eventualitate, într-o emisiune pe postul televiziunii de stat VTV, drept ”zvonuri”.

La rândul său, principalul negociator al taberei prezidenţiale, ministrul Comunicaţiilor Jorge Rodriguez, a apreciat că negocierile de miercuri aufost ”reuşite”, fără să ofere alte detalii.

Opoziţia venezueleană, regrupată în jurul lui Juan Guaido şi Guvernul lui Nicolas Maduro au reluat luni dialogul, în Barbados, într-o a treia rundă de negocieri, începute în mai la Oslo, cu scopul de a încerca să scoată Venezuela din criza politică.

Aceste noi negocieri este necesar să servească, apreciază Guaido, unui număr de trei obiective, şi anume plecarea lui Nicolas Maduro de la preşedinţie, pe care o ocupă din 2013, un ”guvern de tranziţie”, iar apoi ”alegeri libere cu obseratori internaţionali”.

Opozantul venezuelean, recunoscut drept preşedinte interimar de peste 50 de ţări, îl cataloghează pe Maduro drept un ”dictator” şi ”uzurpator”, din cauza alegerilor prezidenţiale ”frauduloase” din 2018, care i-au permis preşedintelui chavist să se menţină la putere.

În opinia lui Maduro, liderii opoziţiei sunt doar nişte pucişti”, mai ales după îndemnul al revoltă lansat, în zadar, de către Guaido la 30 aprilie.

Încercând să ofere asigurări unor curente ale opoziţiei care consideră că aceste negocieri permit Gvernului să-şi tragă sufletul, Guaido a dat asigurări că ”tot” ceea ce se face serveşte ”o singură strategie: sfârşitul uzurpării, un guvern de tranziţie şi alegeri libere”.

Maduro s-a declarat luni ”foarte optimist”, însă şeful său al diplomaţiei Jorge Arreaza acuza o zi mai târziu Statele Unite, principalul suţinător al lui Juan Guaido, că vor ”să distrugă procesul dialogului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.