Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în China a făcut prima victimă în Beijing, iar numărul total al deceselor a urcat la 106, au anunţat marţi autorităţile chineze. Statele Unite şi-au avertizat cetăţenii să evite călătoriile în China, iar pieţele financiare continuă să scadă din cauza posibilului impact al epidemiei asupra celei de-a doua mari economii a lumii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de pericolul acestui virus exprimate de utilizatorii reţelelor de socializare din China, Comisia Naţională pentru Sănătate din această ţară a precizat într-un comunicat că toate decesele, cu excepţia a şase cazuri, au avut loc în oraşul Wuhan, provincia Hubei.

Cu toate că au fost raportate cazuri de îmbolnăvire şi în alte ţări, nu au fost anunţate decese în afara Chinei.

Oraşul Wuhan, unde a apărut coronavirusul la sfârşitul anului trecut, este practic blocat. Imaginile publicate pe reţeaua de socializare Weibo, asemănătoare Twitter, arată locuitorii unui complex de apartamente scandând ”Wuhan, vei reuşi!” şi cântând imnul naţional de la ferestre.

Bilanţul morţilor a urcat de la nivelul de 81 din ziua precedentă, în timp ce numărul total al cazurilor confirmate în China a crescut pe 27 ianuarie la 4.515, de la 2.835 cu o zi în urmă, a anunţat Comisia Naţională pentru Sănătate.

Acţiunile au scăzut la nivel global, preţurile petrolului au atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni, iar yuanul chinezesc a coborât la cel mai scăzut nivel din 2020, investitorii fiind îngrijoraţi în privinţa impactului avut asupra economiei de interzicerea călătoriilor în timpul vacanţei Anului Nou chinezesc, care a fost prelungită în încercarea de a ţine oamenii acasă.

Cunoscut oficial sub numele de ‘2019-nCoV’, noul coronavirus poate provoca pneumonie, dar este prematur pentru a şti cât de periculos este şi cât de uşor se răspândeşte.

Preşedintele american Donald Trump a oferit luni Chinei orice ajutor are nevoie, în timp ce Departamentul de Stat a anunţat că americanii ar trebui ”să se mai gândească” dacă să viziteze China, din cauza virusului.

Canada, care a confirmat două cazuri de îmbolnăviri şi investighează alte 19, şi-a avertizat cetăţenii să evite călătoriile în provincia Hubei.

Autorităţile din Hubei, unde trăiesc aproape 60 de milioane de oameni, sunt criticate tot mai mult de populaţie din cauza reacţiei lor iniţiale la acest virus, în timp ce în cea mai mare parte a provinciei deplăsările sunt restricţionate.

Premierul chinez Li Keqiang a vizitat luni oraşul Wuhan, pentru a încuraja lucrătorii medicali şi a promis întăriri. Cel mai important lider care a vizitat oraşul de la declanşarea epidemiei, Li a fost prezentat la televiziunea de stat cântând împreună cu lucrătorii medicali, pentru a le ridica moralul.

Ambasadorul chinez la Naţiunile Unite a afirmat luni, în urma unei întâlnri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că guvernul chinez ”dă cea mai mare importantă prevenirii şi ţinerii sub control a epidemiei”.

“China a colaborat cu comunitatea internaţională în spiritul deschiderii, transparenţei şi coordonării ştiinţifice”, a spus acesta.

Guterres a afirmat că are ”deplină încredere în capacitatea Chinei de a ţine sub control epidemia şi că este pregătit să îi ofere orice sprijin şi asistenţă”.

Regimul comunist chinez a dorit să îşi arate deschiderea şi transparenţa în gestionarea epidemiei, după ce a fost criticat pentru eforturile de a ascunde epidemia provocată de coronavirusul SARS, care a ucis aproxoimativ 800 de oameni la nivel global în perioada 2002-2003.

Pe platformele de socializare chineze, care sunt cenzurate puternic, oficialii sunt tot mai criticaţi din cauza virusului, care şi-ar avea originea într-o piaţă din Wuhan unde erau vândute ilegal animale sălbatice.

Unii l-au criticat pe guvernatorul provinciei Hubei, care are capitala la Wuhan, după ce acesta s-a corectat de două ori în timpul unei conferinţe de presă în privinţa numărului de măşti medicale produse.

”Dacă poate încurca datele de mai multe ori, nu este de mirare că epidemia s-a răspândit atât de mult”, a scris un utilizator pe platforma Weibo.

Primarul oraşului Wuhan, Zhou Xianwang, a afirmat că gestionarea crizei de către conducerea oraşului ”nu a fost suficient de bună” şi a indicat că vrea să demisioneze.

Cazuri legate de oameni care au călătorit în Wuhan au fost confirmate în 12 ţări, din Germania până în Statele Unite. Sri Lanka este printre ultimele ţări care au confirmat îmbolnăviri.

Investitorii sunt îngrijoraţi că producţia economică va fi afectată pe termen scurt, autorităţile limitând deplasările şi prelungind cu trei zile vacanţa pentru Anul Nou chinezesc, când în mod tradiţional milioane de oameni căătoresc cu trenul, cu maşina şi cu avionul.

Acţiunile asiatice au continuat să scadă marţi. Pieţele din China fiind închise, investitorii au vândut offshore yuani şi dolari australieni. Preţurile petrolului sunt presate de amplificarea temerilor legate de noul virus.

Indicele american S&P 500 a închis în declin cu 1,6%.

Ministrul japonez al Economiei, Yasutoshi Nishimura, a avertizat că profiturile şi producţia companiilor ar putea fi afectate de virus, avertismentul fiind similar cu unul exprimat de Coreea de Sud.

China este a doua mare destinaţie pentru exporturile japoneze şi o piaţă uriaşă pentru retaileri, în timp ce China este sursa a 30% din totalul turiştilor care vizitează Japonia.

În timpul epidemiei SARS. cererea pentru călătoriile aeriene din Asia a scăzut cu 45%. Sectorul aerian este şi mai dependent în prezent de China, iar ponderea Chinei în economia mondială a crescut de patru ori.

Unii touroperatori europeni au anulat călătoriile în China, în timp ce guverne din întreaga lume îşi repatriază cetăţenii.

Între timp, Facebook a cerut angajaţilor săi să îşi suspende călătoriile în China, iar angajaţilor care au călătorit în această ţară să lucreze de acasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.