Noul ministru francez de Interne, Gerard Collomb, a ajuns la Ministerul de Interne, pentru a prelua puterea de la predecesorul său, Matthias Fekl, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce şi-au dat mâna, cei doi au intrat în clădire pentru a discuta.

Alături de senatorul de Rhone Michel Mercier, un apropiat al lui Francois Bayrou, primarul de Lyon, în vârstă de 69 de ani, a jucat un rol determinat pentru a-l aduce pe preşedintele Mişcării Democrate (MoDem) să formele o alianţă cu Emmanuel Macron de la începutul cursei electorale.

În cursul ceremoniei de învestire în funcţie a lui Macron, ce a avut loc duminică, la Elysee, el nu a putut să îşi reţină o lacrimă.

Veteran al Partidului Socialist, căruia i s-a alăturat la sfârşitul anilor ’60, Collomb a fost unul dintre primii care au crezut în Macron, iar numirea sa la Ministerul de Interne a recompensat această loialitate, scrie Le Monde.

Pe parcursul campaniei, el a rămas în umbră, însărcinat să negocieze în culise susţinerea necesară a aleşilor pentru candidatura fostului ministru al Economiei, în condiţiile în care Partidul Socialist ameninţa să îi exclude pe cei care semnau. Collomb şi-a îndeplinit cu success misiunea. Macron a depus 1.829 de semnături la Consiliul Constituţional, deşi avea nevoie de numai 500 pentru a putea candida.

Propulsându-l pe primarul de Lyon la Ministerul de Interne, noul preşedinte francez îşi asumă, totuşi, un risc – acela de a fi acuzat că nu îşi respectă angajamentele în materie de reînnoire şi cumul de mandate.

La 69 de ani, el are o carieră politică lungă în spate. El a primit primul său mandate de deputat în 1981 şi este senator de Rhone de peste 17 ani.

Potrivit apropiaţilor săi, fostul profesor nu voia să se impună pe scena politică naţională, preferând să se ocupe de Lyon, însă a ascultat cererea liderului de la Elysee. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.