Noul Guvern italian condus de Giuseppe Conte a depus jurământul joi. Alianţa Mişcarea 5 Stele - Partidul Democrat era una improbabilă, însă a fost primită bine de pieţele financiare. Executivul va deveni operaţional după ce, săptămâna viitoare, va primi votul de încredere al celor două camere parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PD a primit Ministerul Economiei şi al Afacerilor Europene, iar fostul prim-ministrul Paolo Gentiloni membru al acestei formaţiuni a fost numit Comisar pentru relaţia cu UE. Aceste numiri ar trebui să garanteze relaţii mai bune cu Bruxelles, scrie presa din peninsulă.

Prim-ministrul Giuseppe Conte, profesor de Drept neafiliat politic, şi-a condus noua echipă formată din 7 femei şi 14 bărbaţi la ceremonia care a avut loc la palatul prezidenţial.

Acesta este al 67-lea guvern al Italiei de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Ştim foarte bine că partidele care formează această coaliţie au avut confruntări majore de-a lungul anilor. Urmează un drum dificil, dar contează spiritul”, a spus democratul Dario Franceschini, noul ministru al Culturii, citat de Reuters.

Locul ministrului Matteo Salvini, extremist vocal din Lega, a fost luat de Luciana Lamorgese, specialist în imigraţie.

Spre deosebire de Salvini, despre care unii spun că a petrecut mai mult timp pe Twitter decât în minister, Lamorgese nu are conturi pe reţelele de socializare şi va fi o prezenţă mai discretă. Anul acesta, până la jumătatea lunii mai, aparent Salvini a fost doar de 17 ori la ministerul pe care îl conducea.

Noul guvernul îşi va începe activitatea după ce va primi, luni şi marţi, votul de încredere al celor două camere ale Parlamentului. 

Este de aşteptat ca Giuseppe Conte să obţină ambele voturi, însă Guvernul lui are o majoritate fragilă în Senat.

Prima sarcină a coaliţiei este să realizeze bugetul pentru anul 2020. Ea a prezentat deja planuri pentru stimularea economiei stagnante.

Noul ministru al Economiei este Roberto Gualtieri, preşedintele Comitetului pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, fapt care arată clar că Roma vrea să restabilească relaţiile cu Bruxelles, care a ameninţat de două ori coaliţia veche că va impune sancţiuni disciplinare. 

După depunerea jurământului, Salvini a scris pe Twitter: „Nu va dura mult. Ne opunem în Parlament, în primării şi în pieţe, apoi vom vota şi vom câştiga”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.