Noul coronavirus poate supravieţui timp de mai multe ore în afara corpului uman, pe diverse suprafeţe sau chiar în aer, potrivit unui studiu publicat în ediţia de marţi a New England Journal of Medicine (NEJM), fiannţat de guvernul american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit  autorilor studiului, virusul care a cauzat pandemia de covid-19 ar avea un nivel de viabilitate în aerul liber comparabil celui al coronavirusului care a provocat sindromul respirator acut server (SARS).

Astfel, amploarea pandemiei covid-19 este legată de faptul că virusul se transmite mult mai uşor de la un purtător asimptomatic (”sănătos”) la alţii.

Experimente arată că noul coronavirus poate fi detectat până la două-trei zile pe suprafeţe din plastic sau oţel inoxidabil şi până la 24 de ore pe suprafeţe de carton.

Cercetătorii au folosit un pulverizator pentru a difuza virusul în aerul ambient. Prin această tehnică, ei au găsit urme de virus sub formă de particule suspendate în aer timp de trei ore.

Unii experţi estimează însă că un pulverizator nu simulează în mod corect tusea sau strănutul unui bolnav şi riscă să crească în mod artificial amploarea contaminării pe cale aeriană.

Virusul este în realitate transmis în principal prin micro-picături expulzate de către bolnavi atunci când tuşesc sau strănută.

În această formă de particule în suspensie, virusul este viabil timp de doar câteva secunde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.