Noua Zeelandă a anunţat miercuri că urmează să-şi retragă ultimii militari din Afganistan - în mai - şi să pună astfel capăt celor 20 de ani de prezenţă militară înaceastă ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După 20 de ani de prezenţă a Forţelor de apărare neozeelnadeze (NZDF) în Afganistan, a venit timpul să punem capăt desfăşurării noastre”, a anunţat într-un comunicat premierul Jacinda Ardern.

Procesul de pace care se află în curs la Doha reprezintă cea mai bună perspectivă a unei soluţii politice durabile a conflictului afgan, iar prezenţa trupelor neozeelandeze nu mai este necesară, consideră ea.

Aproximativ 3.500 de neozeelandezi au servit în Afganistan începând din 2001, inclusiv membri ai Forţelor speciale, echipe de reconstrucţie şi formatori.

Însă această prezenţă militară a fost redusă treptat în ultimii ani, iar în prezent, în Afganistan se maiaflă doar şase neozeelandezi - trei la Academia afgană de formare a ofiţerilor şi trei la cartierul general al NATO.

”Desfăşurarea în Afganistan a fost una dintre cele mai îndelungate din istoria noastră”, subliniază Jacinda Ardern, care a adus un omagiu neozeelandezilor care au murit în această  ţară.

Jacinda Ardern precizează că decizia de a pune capăt desfăşurării militare a fost discutată cu ”parteneri-cheie”.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat săptămâna aceasta că Alianţa Nord-Atlantică îşi va retrage trupele doar ”când va veni momentul”.

Miniştrii Apărări din cadrul NATO urmează să se reunească săptămâna aceasta pentru a discuta despre viitorul misiunii de formare ”Resolute Support”, din care fac parte 9.600 de militari din 36 de state - membre NATO şi partenere ale Alianţei.

Statele Unite au încheiat anul trecut, la Doha, un acord cu talibanii în vederea retragerii tuturor trupelor până în mai, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii, însă acest acord este reexaminat, în prezent, de către administraţia lui Joe Biden, în contextul unei intensificări a violenţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.