Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa, care s-au reunit în ”formatul Normandia”, au purtat negocieri ”dificile” privind criza ucraineană şi preconizează să se întâlnească din nou în martie, anunţă vineri Guvernul german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţi ai celor patru ţări, care se reunesc din 2014 într-un format de negocieri denumit ”Normandia”, consacrat procesului de pace în estul Ucrainei, au negociat foi, la Berlin, timp de nouă ore şi jumătate.

Aceste negocieri au avut loc în contextul în care Rusia, care a comasat trupe la frontiera Ucrainei, este acuzată de pregătirea unei noi operaţiuni militare împotriva acestei foste republici sovietice prooccidentale, acuzaţii pe care Moscova le respinge şi dă asigurări că vrea să-şi asigure securitatea în faţa ostilităţii Kievului şi NATO.

”Negocierile au fost dificile şi au permis o evidenţiere clară a diverselor poziţii şi diverselor opţiuni privind o soluţie”, declară ”cercuri de negocieri franco-germane” citate în comunicat de către Guvernul de la Berlin.

”În acelaşi timp, a reieşit clar că toţi participanţii N4 ţin la acordurile de la Minsk”, semnate în 2015 în Belarus de Kiev şi separatişti proruşi din Donbas (est).

”Ei vor continua să acţioneze în vederea omplementării depline a acestora”, anunţă Berlinul.

După o pauză de mai multe luni, negocierile în acest format Normandia au fost relansate printr-o reuniune la Paris, în ianuarie, în cadrul unor eforturi diplomatice în vederea unei dezescaladări în Ucraina.

”S-a convenit să ne întâlnim din nou, după viitoare reuniuni ale Grupului de Contact trilateral, în martie”, mai anunţă Guvernul german.

Din Grupul de Contact trlateral fac parte Moscova, Kievul şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat joi pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina ”acum”, din cauza riscului sporit al unei invazii ruse.

Biden a avertizat că situaţia de poate deteriora ”rapid”, în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni în criza ruso-occidentală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.