Noua Comisie Europeană (CE) urmează să fie foarte aproape de paritate, cu 13 femei şi 14 bărbai, potrivit unei liste aprobate de către viitoarea sa preşedintă, germana Ursula von der Leyen, şi difuzată luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ursula von der Leyen intenţionează să dezvăluie marţi care portofolii sunt atribuite celor 26 de membri ai echipei sale şi care reprezintă fiecare câte o ţară a Uniunii - cu excepţia Regatului Unit, care vrea să părăsească UE la sfârşitul lui octombrie.

Între ţările care au nominalizat o femeie se află Franţa, cu Sylvie Goulard, dar şi Bulgaria, Ciprul, Danemarca, Portugalia, Suedia sau România.

Prima femeie preşedintă a CE, acest fost ministru al Apărării al cancelarului german Angela Merkel şi-a dat ca obiectiv să atingă partitatea în noua sa echipă.

Ea se descurcă mai bine la acest capitol decât predecsorul său, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care a avut aceaşi ambiţie, dar care a obţinut de la statele membre UE doar nouă femei candidate şi 19 bărbaţi.

Parlamentul European (PE) urmează să audieze de la 30 septembrie la 8 octombrie toţi membrii noii echipe.

În trecut, pretendenţi audiaţi de către eurodeputaţi au fost respinşi.

Procesul se încheie cu votul de învestire a noului executiv de la Bruxelles, la 22 octombrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, în Franţa, după care noua Comisie intră în funcţie la 1 noiembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.