Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a convocat săptămâna trecută consiliul de apărare în care s-a decis declararea stării de urgenţă în Noua Caledonie, unde şase persoane şi-au pierdut viaţa în timpul revoltelor, a convocat din nou consiliul de apărare, pentru luni seară, la ora 19.30, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, şeful guvernului i-a primit la Matignon pe liderii parlamentari din toate partidele pentru un "schimb de opinii" privind criza, în cadrul căruia s-a pus problema unei posibile prelungiri a stării de urgenţă.

Deputaţii şi Senatul trebuie să îşi dea acordul pentru prelungirea acestei măsuri peste 12 zile, adică până în seara zilei de 27 mai. Un proiect de lege era "în pregătire" la sfârşitul săptămânii, dar, potrivit deputatului Sacha Houlié (Renaissance), guvernul spera încă să excludă această opţiune la sfârşitul weekendului de Rusalii, luni, dacă situaţia "s-ar fi îmbunătăţit" în arhipelagul Noua Caledonie.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

La faţa locului, poliţia a desfăşurat o operaţiune de amploare pentru a recâştiga controlul asupra drumului care leagă Nouméa de aeroportul său, dovadă a hotărârii de a restabili ordinea "cu orice preţ", după cum a insistat Louis Le Franc, Înaltul comisar francez în Noua Caledonie.

Sunt aşteptate alte decizii privind amânarea sau nu a Congresului, care trebuie să ratifice până la sfârşitul lunii iunie reforma contestată a corpului electoral din Noua Caledonie, cauza izbucnirii violenţelor, şi privind crearea unei "misiuni de dialog" pentru a ajunge la un "acord global" între partidele pro-independenţă şi cele loialiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.