Norvegia anunţă miercuri că donează Ucrainei trei sisteme de lansatoare multiple de rachetă, în urma unor decizii similare ale Statelor Unite, Regatului Unit şi Germaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul cere acest tip de armament - denumit MLRS sau GMRLS -, care îmbină precizia şi acţiunea cu rază lungă, cu scopul de a opri invazia rusă şi împotriva artileriei ruse.

”Trebuie să ne continuăm susţinerea Ucrainei, pentru ca ea să-şi poată continua lupta pentru libertate şi independenţă”, anunţă într-un comunicat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.

Acest anunţ, făcut în marja summitului NATO de la Madrid, are loc în colaborare cu Regatul Unit, potrivit Oslo.

Aceste Multiple Launch Rocket System (MLRS) norvegiene - care necesită o ”actualizare importantă”, potrivit ministrului norvegian - urmează să fie trimise în Regatul Unit, care le vor trimite instalate pe echipament britanic Ucrainei, precizează Bjørn Arild Gram.

”Este un exemplu de bună coperare între aliaţi”, declară el.

Guvernul norvegian urmează să ofere 5.000 de grenade suplimentare Ucrainei, după ce i-a livrat 5.000.

La 1 iunie, Statele Unite au anunţat că furnizează Ucrainei patru lansatoare multiple de rachetă de tip M142 HIMARS, în cadrul unui plan de ajutorare militară în valoare de 700 de milioane de dolari.

Regatul Unit şi Germania au anunţat ulterior că oferă fiecare Ucrainei câte trei sisteme multiple de rachetă.

Forţele ucrainene se află în dificultate în Donbas, în estul Ucrainei şi cer neîncetat aliaţilor din Occident ”armament greu suplimentar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.