Noile e-mailuri din noua anchetă cu privire la mesageria privată folosită de Hillary Cinton pe când era şefa diplomaţiei americane au fost descoprite după ce FBI a confiscat dispozitive electronice care le aparţin lui Huma Abedin, o colaboratoare apropiată a candidatei democrate la preşedinţie, şi soţul ei Anthony Weiner, anchetat într-un scandal sexual, relatează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) efectuează o anchetă cu privire la mesaje ilegale pe care Weiner le-a trimis unei fete în vârstă de 15 ani din North Carolina.

FBI-ul a informat Congresul vineri că a descoperit noi e-mailuri legate de cazul lui Clinton - un oficial federal a spus că este vorba despre mii de e-mailuri -, care ar putea relansa scandalul ce i-a afectat campania prezidenţială şi care ar putea să reprezinte un colac de salvare pentru rivalul ei republican Donald Trump cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor de la 8 noiembrie, comentează NYT.

CITEȘTE ȘI FBI-ul redeschide cazul e-mailurilor lui Clinton

Într-o scrisoare pe care a trimis-o Congresului, directorul Biroului James Comey afirmă că e-mailurile au apărut într-un caz care nu are legătură cu scandalul şi că "par pertinente pentru anchetă".

Comey a anunţat că Biroul ia măsuri pentru a "determina dacă (e-mailurile) conţin informaţii clasificate şi a stabili importanţa lor în ancheta noastră".

El afirmă că nu ştie cât va dura examinarea acestor e-mailuri sau dacă noile informaţii sunt relevante.

FBI-ul face acest anunţ în contextul în care Trump este devansat de Clinton în cea mai mare parte a sondajelor naţionale şi în numeroase state în care scorul este strâns.

Scorurile celor doi candidaţi la preşedinţie s-au apropiat în ultimele zile, în contextul în care WikiLeaks continuă să publice e-mailuri furate unui membru al echipei de campanie a democratei.

Trump a reacţionat deja la anunţul FBI, la un miting în New Hampshire.

"Corupţia lui Hillary Clinton este la o scară pe care n-am mai văzut-o până acum. Trebuie să n-o lăsăm să-şi ducă mecanismul criminal în Biroul Oval", le-a spus el susţinătorilor săi, care i-au răspuns scandând "Să fie închisă!".

După ce a luat în derâdere Biroul săptămâni de zile, în care l-a denunţat drept "inept" şi "corupt", Trump a lăudat poliţia federală.

"Am un mare respect faţă de faptul că FBI şi DoJ (Departamentul Justiţiei) vor acum să aibă curajul să îndrepte oribila greşeală pe care au făcut-o", a spus candidatul republican.

"A fost o gravă eroare a justiţiei, pe care poporul american o înţelege deplin. Toată lumea speră că este pe cale să fie corectată", a continuat el.

Echipa de campanie a lui Clinton nu a reacţionat imediat.

La sosirea la Cedar Rapids, în Iowa, Clinton a făcut cu mâna presei, pe pistă, dar a ignorat întrebările care i-au fost strigate.

Comitetul Naţional Republican (RNC) a salutat, la rândul lui, atenţia acordată noilor e-mailuri ale lui Clinton drept un posibil punct de cotitură în campanie.

"Decizia FBI de a redeschide ancheta penală cu privire la serverul secret de e-mail al lui Hillary Clinton, cu doar 11 zile înainte de a alegeri, arată cât de gravă trebuie să fie descoperirea", a declarat Reince Priebus, preşedintele RNC, citat într-un comunicat.

"Această evoluţie uimitoare ridică întrebări serioase despre ce fişiere nu au fost predate şi de ce şi dacă ele arată o intenţie de a încălca legea", apreciază el.

Comey a anunţat în septembrie că Biroul a închis ancheta, după ce a stabilit că nimeni nu va face obiectul unei urmăriri penale.

Însă Comey a criticat-o pe Clinton şi pe colaboratori de-ai ei pentru ceea ce a numit o gestionare "extrem de neglijentă" a unor informaţii sensibile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.