Omul forte din Belarus, Aleksander Lukaşenko, nu a luat parte duminică la festivităţile cu ocazia unei importante sărbători naţionale, ceea ce a realimentat speculaţiile că starea sa de sănătate este precară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul în vârstă de 68 de ani nu a mai fost văzut în public de marţi, când a fost la Moscova pentru a participa la parada de 9 Mai cu ocazia Zilei Victoriei. Numeroşi jurnalişti au remarcat însă atunci că Lukaşenko părea obosit şi nu a luat parte la dineul oferit de Vladimir Putin, grăbindu-se să se întoarcă la Minsk.

Andrei Kolesnikov, jurnalist al ziarului rus Kommersant, a scris că Lukaşenko părea "indispus" şi a trebuit să fie condus câteva sute de metri, până la un mausoleu, într-o maşină electrică.

Apoi, unele surse au relatat că o ambulanţă a însoţit convoiul oficial care l-a dus pe Lukaşenko la aeroport pentru a se întoarce acasă. 

Odată ajuns la Minsk, încălcând tradiţia, Lukaşenko nu mai s-a adresat veteranilor de război belaruşi de 9 Mai, iar purtătorii săi de cuvânt nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

CITEȘTE ȘI Speculaţii că Aleksandr Lukaşenko ar fi bolnav: Liderul din Belarus a evitat să se plimbe, iar după parada din Piaţa Roşie a plecat acasă şi nu a participat la prânzul oferit de Putin. La Minsk, pentru prima dată nu a ţinut un discurs

Duminică, Belarus, fostă republică sovietică, a adus un omagiu celor trei simboluri naţionale, inclusiv steagul şi imnul. În piaţa centrală din Minsk, premierul Roman Golovcenko i-a felicitat pe belaruşi în numele lui Lukaşenko în cadrul unei ceremonii televizate.

Aflat la putere din 1994, Lukaşenko a fost reales în 2020, după un scrutin prezidenţial considerat fraudulos care a scos zeci de mii de oameni în stradă. Arestările masive, exilul forţat şi încarcerarea activiştilor şi jurnaliştilor au frânt această mişcare.

Aliat al lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko i-a permis acestuia să folosească teritoriul ţării sale pentru a-şi desfăşura ofensiva asupra Kievului anul trecut şi pentru a efectua lovituri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.