Mii de oameni au protestat din nou în Minsk, duminică, cerând demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, iar poliţia a reţinut zeci de persoane în capitală, au anunţat grupurile activiste pentru drepturile omului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestele au izbucnit în luna august, după alegerile prezidenţiale în urma cărora Lukaşenko a obţinut aproximativ 80% dintre voturi. Opoziţia şi susţinătorii acesteia susţin că scrutinul a fost fraudat, iar preşedintele, de 26 de ani în funcţie, refuză să demisioneze.

Poliţia a intervenit duminică în forţă, lansând grenade de substanţe paralizante pentru a dispersa mulţimea, au raportat mai multe entităţi media.

Grupul Vesna-96 a spus că 70 de oameni au fost reţinuţi.

Organizatorii protestului de duminică le-au cerut săptămâna aceasta oamenilor să se aduce în zeci de locuri diferite din oraş înainte de a forma un grup mare, pentru a face astfel dificil poliţiei să controleze mulţimea.

Manifestaţiile au fost reinflamate de moartea unui protestatar în vârstă de 31 de ani, luna aceasta, după ce, potrivit protestatarilor, el a fost bătut grav de forţele de ordine.

Ministerul de Interne a negat responsabilitatea pentru moartea lui, spunând că a survenit după ce mai mulţi civili s-au îmbrâncit.

Liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflat în exil în Lituania, a salutat protestul de duminică. Lukaşenko este declarat „persona non grata” în ţările baltice, iar Uniunea Europeană refuză să îl recunoscă preşedinte al Belarusului, la fel şi Washingtonul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.