Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy este pus oficial sub investigaţie pentru presupusă influenţare a martorilor şi fraudă, ca parte a unei anchete mai ample care urmăreşte să stabilească dacă a primit finanţare ilegală din Libia pentru campania sa electorală din 2007, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sarkozy, care urmează să fie judecat în 2025 pentru că ar acceptat fonduri libiene ilegale, neagă faptele.

Noile suspiciuni se adaugă lungii sale liste de probleme legale. Acum, Sarkozy este acuzat că a intervenit pe lângă un martor şi că a pus la cale comiterea de fraude. Dacă va fi pus sub acuzare, va ajunge pentru a treia oară în faţa justiţiei.

După 30 de ore de audieri, desfăşurate pe parcursul a patru zile, judecătorul de instrucţie a decis că sunt motive să-l suspecteze pe Sarkozy că a beneficiat de pe urma influenţării martorilor şi că a conspirat pentru a înşela justiţia, a declarat pentru AFP o sursă din sistemul judiciar.

Ancheta a fost lansată în mai 2021, după ce omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine a oferit interviuri presei retractând o declaraţie anterioară conform căreia ar fi livrat fonduri libiene pentru a-l ajuta pe Sarkozy.

Fostul preşedinte conservator, în funcţie din 2007 până în 2012, riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în acest nou dosar.

Pe numele lui sunt deschise însă şi alte cauze legale.

În ciuda problemelor judiciare, Sarkozy rămâne o figură importantă în politica franceză, deşi nu mai deţine nicio funcţie aleasă.

Cazul este legat de acuzaţii că ar fi luat bani de la dictatorul libian Muammar Gaddafi pentru a-şi finanţa campania electorală.

Martor-cheie în acest caz, omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine a susţinut că a adus din Libia trei valize pline cu bani, în total cinci milioane de euro, în 2006 şi 2007. Dar în 2020, Takieddine şi-a retras brusc declaraţia incriminatoare, stârnind suspiciuni că Sarkozy ar fi făcut presiuni asupra lui.

Cel puţin alte nouă persoane sunt suspectate că au participat la presupusa conspiraţie, despre care anchetatorii au spus că ar fi implicat plăţi către Takieddine.

De asemenea, există suspiciuni că unii dintre suspecţi au încercat să mituiască un judecător libanez pentru a obţine eliberarea fiului lui Gaddafi deţinut în Liban, în speranţa de a-l determina pe liderul libian să-l ajute pe Sarkozy să convingă justiţia franceză de nevinovăţia sa.

Într-o transcriere a declaraţiilor lui Sarkozy din timpul interogatoriului, văzută de AFP, fostul preşedinte a spus că nu există dovezi materiale sau vreo interceptare telefonică care să îl incrimineze în „această nebunie”.

În vârstă de 68 de ani, Sarkozy a fost deja condamnat de două ori pentru corupţie şi trafic de influenţă în dosare separate referitoare la tentative de influenţare a unui judecător şi finanţarea campaniei electorale. El a făcut recurs împotriva ambelor hotărâri.

Vineri, avocaţii săi au declarat pentru AFP că clientul lor îşi va „apăra onoarea” şi în acest ultim caz în care este suspect.

După 30 de ore de audieri de aproape patru zile, magistraţii de instrucţie au decis că au motive să-l acuze pe Sarkozy că a beneficiat de falsificarea martorilor şi a conspirat pentru a perverti cursul justiţiei, a declarat pentru AFP o sursă din sistemul judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.