Noi piste în ancheta cu privire la sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 - care leagă Rusia şi Germania - conduc la Ucraina, dezvăluie în ediţia de vineri săptămânalul german Der Spiegel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investigaţiile poliţiei se concentrează asupra unui velier - ”Andromeda” -, care ar fi fost folosit la transportarea explozivilor folosiţi în sabotaj, în septembrie 2022, în Marea Baltică.

Metadate ale unui e-mail trimis în timpul închirierii velierului ar conduce la Ucraina, dezvăluie Der Spiegel.

Săptămânalul german dezvăluie că pe velier au fost descoperite urme de exploziv - octogen, ”foarte răspândit atât în (Europa de) Vest, cât şi în fostul bloc de Est”.

La 26 septembrie 2022, patru barbotări uriaşe de gaze naturale, înaintea cărora au avut loc explozii submarine, au fost descoperite la aceste conducte care asigură o legătură între Rusia şi Germania - principala cale de livrare de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană (UE).

Un atac a fost rapid suspectat şi a dat naştere imediat unor speculaţii în toate direcţiile cu privire la autorii acestei operaţiuni - complexă din punct de vedere logistic şi extrem de sensibilă din punct de vedere diplomatic.

La aproape opt luni de la aceste explozii care au atins gazoductele Nord Stream 1 şi 2, cine se face vinovat de aceste explozii submarine rămâne un mister, în pofida desfăşurării unor anchete penale în ţările din regiune - Germania, Suedia şi Danemarca.

Velierul ar fi plecat de la Rostock - un port în Germania -, la 6 septembrie, cu o echipă de şase persoane la bord, inclusiv scafandri şi un medic.

La începutul acestei săptămâni, alte publicaţii germane din cadrul unui consorţiu internaţional de jurnalişti, au refăcut firul închirierii velierului, de către o societate poloneză care ar fi deţinută în realitate de către ucraineni.

Anchetatorii explorează, de asemenea, o pistă ”în mediile militare ucrainene”, dezvăluie publicaţiile Süddeutsche Zeitung, RND şi WDR.

Unul dintre pasagerii velierului - deţinător al unui paşaport românesc - ”s-a dovedit a fi un cetăţean ucrainean”, care ”ar fi servit în trecut într-o unitate de infanterie”.

Toate aceste indicii ”sunt în concordanţă cu estimări ale mai multor servicii de informaţii, potrivit cărora autorii ar trebui să fie căutaţi în Ucraina”, rezumă Der Spiegel.

”Ne întrebăm, acum, dacă actul a fost executat de către un comando necontrolat sau de serviciile secrete ucrainene şi în ce măsură anumite elemente ale aparatului guvernamental erau la curent”, conchide Der Spiegel.

La 8 martie, cotidianul american The New York Times (NYT) acuza un grup ”proucrainean” de faptul că se află la originea sabotării Nord Stream.

Joi, Rusia a convocat ambasadorii Germaniei, Suediei şi Danemarcei.

Moscova le reproşează lipsa unor rezultate concrete în anchetele din ţările lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.