Mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt au fost destituiţi miercuri, a doua zi după o serie de demiteri în cadrul administraţiei prezidenţiale, totul întâmplându-se pe fondul unui scandal de corupţie în legătură cu achiziţiile făcute de armată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procuratura Generală ucraineană a anunţat într-un comunicat că cinci procurori regionali - din regiunea sudică Zaporojie, regiunea centrală Kirovograd, dar şi din regiunile nordice Poltava, Sumî şi Cernihiv - au părăsit funcţia "la cerere".

Ministrul apărării, Oleksiï Reznikov, a declarat miercuri pe Facebook că şeful departamentului de achiziţii al armatei, Bodgan Hmelniţki, a fost de asemenea demis, după ce era suspendat din decembrie.

Aceste noi plecări survin după o cascadă de demisii şi demiteri care au avut loc marţi în Ucraina: cinci guvernatori regionali, patru miniştri adjuncţi şi doi şefi de agenţie guvernamentală au fost îndepărtaţi din funcţii, plus şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale şi procurorul general adjunct.

Această remaniere a fost provocată de un scandal legat de un contract semnat de Ministerul Apărării la un preţ presupus a fi umflat pentru alimentele destinate soldaţilor.

Potrivit Anastasiei Radina, care prezidează comisia anticorupţie a parlamentului ucrainean, Ministerul Apărării a recunoscut miercuri că au existat "erori" în contract şi că sunt în curs de desfăşurare "revizuiri de preţ" pentru a le corecta.

Oleksiï Reznikov asigurase iniţial că scandalul este un "atac informaţional artificial" bazat pe un "pretext fals", iar ministerul său se referise la acuzaţii "nefondate". Miercuri, ministerul a anunţat pe Telegram o reformă a sistemului de catering al armatei şi a declarat că este pregătit să "deschidă" unele dintre "contractele publice de apărare".

Totuşi, nu toate demisiile sunt legate de acest scandal, ci şi de alte infracţiuni.

Acesta este primul caz major de corupţie care apare în Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022, când aliaţii occidentali ai Kievului, al căror sprijin militar şi financiar este crucial, se pregătesc să îi trimită tancuri moderne. Înainte de război, ţara a fost zguduită în mod regulat de astfel de scandaluri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.