Poliţia turcă a efectuat vineri 44 de noi arestări în ancheta de corupţie care a dus, la sfârşitul lunii martie, la încarcerarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, figură de bază a opoziţiei, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, preluată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printre cei arestaţi se numără secretarul privat al primarului destituit, Kadriye Kasapoglu, şi preşedinţii consiliilor de administraţie a două societăţi ale municipalităţii din Istanbul.

Alţi douăzeci de angajaţi ai municipalităţii, inclusiv şeful relaţiei cu presa, fuseseră deja reţinţi marţi în cadrul aceleiaşi anchete. Treisprezece dintre aceştia au fost plasaţi în arest, potrivit presei turce.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Arestarea, la 19 martie, a lui Ekrem Imamoglu, care neagă acuzaţiile de corupţie formulate împotriva sa, a declanşat un val de proteste nemaiîntâlnit în Turcia din 2013.

Primarul destituit al Istanbulului, considerat cel mai redutabil opozant al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, se află în închisoare din 23 martie, ziua în care partidul său, CHP (social-democraţii), l-a desemnat drept candidat la următoarele alegeri prezidenţiale prevăzute pentru 2028.

După arestarea sa, sprijinul popular pentru Imamoglu a crescut şi mai mult faţă de Erdogan, conform sondajelor de opinie.

Anularea diplomei sale universitare, în martie, denunţată de opoziţia turcă, îl împiedică însă acum să candideze la alegerile prezidenţiale.

Arestarea sa a declanşat turbulenţe pe piaţă şi acuzaţii de politizare a sistemului judiciar, pe care guvernul le-a respins, afirmând că judecătorii sunt independenţi.

REZOLUŢIE ÎN SENATUL SUA DE CONDAMNARE A LUI ERDOGAN

Autorităţile turce ar trebui să prezinte dovezi credibile de corupţie împotriva primarului închis al Istanbulului sau să îl elibereze imediat, a declarat joi senatorul american democrat Adam Schiff, care şi-a îndemnat colegii să susţină o rezoluţie prin care îl acuză pe preşedintele Tayyip Erdogan pentru ceea ce el a numit regres democratic.

Rezoluţia lui Schiff, văzută de Reuters, solicită lui Erdogan şi autorităţilor de aplicare a legii să îl elibereze pe Imamoglu sau să prezinte dovezi credibile împotriva sa şi să susţină valorile democratice.

„Detenţia continuă a primarului Imamoglu, precum şi hărţuirea şi arestarea a zeci de jurnalişti şi voci politice disidente în Turcia, este cea mai recentă dintr-o tendinţă nefericită de regres democratic pe care Turcia l-a experimentat sub preşedintele Erdogan”, a declarat Schiff pentru Reuters.

„Senatul ar trebui să trimită un mesaj puternic şi clar că încarcerarea nejustificată a rivalilor politici ai lui Erdogan nu este acceptabilă”, a punctat senatorul american.

Rezoluţia îl îndeamnă, de asemenea, pe secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, să vorbească despre detenţie şi să ceară socoteală Turciei pentru ceea ce el a numit comportament antidemocratic.

Departamentul de Stat al lui Rubio a comentat foarte puţin despre cazul lui Imamoglu, numindu-l o problemă judiciară internă a Turciei, ţaă aliată în NATO, dar a solicitat respectarea drepturilor omului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.