Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marţi că ”nimeni” nu poate prezice data sfârşitului războiului împotriva Rusiei şi a dat asigurări că, în pofida unor semne de prăbuşire a susţinerii Occidentului, Statele Unite ”nu vor trăda” Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul de la Kiev a susţinut o conferinţă de presă pentru a face bilanţul unui an dificil, marcat de speranţa înşelată a unei mari contraofensive, urmată de prăbuşirea susţinerii occidentale şi de o presiune sporită a Rusiei pe front.

Din cauza unei penurii de militari pe front, armata ucraineană a propus mobilizarea a ”450.000 până la 500.000 de persoane”, a anunţat el, o cifră enormă pentru această ţară.

Kievul încearcă să lupte împotriva sentimentului de oboseală în Occident faţă de un conflict care a început în urmă cu aproape doi ani, însă Volodimir Zelenski s-a abţinut de la orice previziune cu privire la durata luptelor.

”Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul”, nici măcar ”comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali”, a declarat el.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean a efectuat o vizită diplomatică în încercarea de a obţine ajutor suplimentar de la Statele Unite şi de la Uniunea Europeană (UE), însă fără rezultate imediate.

Congresul american nu a validat încă o anvelopă suplimentară în valoare de 61 de miliarde de dolari, iar premierul ungar Viktor Orban s-a opun prin veto adoptării unei noi anvelope de ajutor a UE.

Însă Statele Unite ”nu vor trăda” Ucraina, a susţinut preşedintele ucrainean, care a dat asigurări că promisiunile americane vor fi ”respectate”.

Cu câteva luni înainte de alegerile americane, el a recunoscut însă că o schimbare la Casa Albă, o întoarcere a fostului preşedinte Donald Trump, ar putea avea un ”impact foarte puternic asupra cursului războiului”, în cazul în care acest lucru ar antrena o schimbare radicală de abordare.

Volodimit Zelenski a anunţat că vrea să se întâlnească cu liderul ungar pentru a ”găsi soluţii” şi că Kievul urmează să primească în curând ”mai multe” sisteme de apărare antiaeriană de tip PATRIOT, fără să precizeze numărul acestora.

”VICTORIE” LA MAREA NEAGRĂ

În pofida dezamăgirilor, liderul ucrainean a vrut să salute succesele armatei sale şi mai ales ”marea victorie” a acesteia împotriva Rusiei la Marea Neagră.

Trupele sale au forţat, prin atacurile lor navale, Flota rusă la Marea Neagră să dea înapoi.

În pofida abandonării de către Moscova a unui acord internaţional de export al cerealelor ucrainene la Marea Neagră, Kievul a putut să deschidă un culoar maritim pentru a-şi axporta grâul, sfidând ameninţarea bombardamentelor ruse şi presupusa superioritate maritimă rusă.

Ucraina a obţinut în decembrie deschiderea unor negocieri de aderare la UE, de o importanţă simbolică uriaşă.

Volodimir Zelenski şi-a susţinut conferinţa de presă în faţa unui ecran pe care s-a proiectat o hartă a Ucrainei şi un steag al UE.

Însă, pe front, succesele militare au fost rare.

Contraofensiva foarte aşteptată nu a permis înaintarea sperată, iar Ucraina are o nevoie disperată de muniţie pentru a-şi menţine liniile.

În noiembrie, armata ucraineană a reuşit să cucerească poziţii pe malul ocupat al fluviului Nipru, însă transformarea acestei înaintări într-o adevărată străpungere ar fi dificilă.

Din contră, Rusia, plină de încredere, în pofida unor pierderi considerabile în ultimii doi ani, reporneşte la atac atât în sudul, cât şi estul Ucrainei.

Din cauza oboselii şi pierderii de militari, comandamentul militar a propus să se mobilizeze ”450.000 până la 500.000 de persoane”, a anunţat Volodimir Zelenski.

El a declarat că nu şi-a dat încă acordul şi că are nevoie de ”argumente suplimentare care să susţină această idee”.

Zelenski s-a declarat împotriva oricărei mobilizări a femeilor, dar a anunţat că ar putea să susţină o scădere a vârstei minime a mobilizării bărbaţilor, de la 27 la 25 de ani.

FĂRĂ NEGOCIERI

A negocia cu Rusia rămâne, în orice caz, în afara discuţiei pentru preşedintele ucrainean, care a apreciat că acest lucru ”nu este pertinent” în acest stadiu.

Adversarul său, preşedintele rus Vladimir Putin, a susiţinut, la rândul său, o conferinţă de presă, joi, însă dintr-o poziţie mai favorabilă.

Revigorat de problemele Kievului şi de ezitările Occidentului, preşedintele rus le-a promis cetăţenilor săi o victorie în Ucraina.

Liderul de la Kremlin, a cărui realegere în martie este prezentată drept o formalitate, a lăudat succesele trupelor sale, care-şi ”îmbunătăţesc poziţiile” pe aproape toată linia frontului.

Volodimir Zelenski, care se confrunta cu o nemulţumire tot mai mare înainte de începutul războiului, are de înfruntat o reapariţie a unor tensiuni politice.

Sondaje recente arată că 62% dintre ucraineni au încredere în el, faţă de 84% în urmă cu un an, când Ucraina încă mai sîrbătorea eliberarea Hersonului, capitala regiunii din sud cu acelaşi nume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.