Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, citat ca martor de către Asociaţia Anticor în procesul ”sondajelor de la Élysée”, care de desfăşoară de luni la a 32-a Cameră a Tribunalului de la Paris, a refuzat să se prezinte la proces, invocându-şi imunitatea, însă instanmţa a hotărât să-l convoace în calitate de martor la 2 noiembrie, relatează Le Fgaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sarkozy a anunţat prin intermediul avocatului său că nu se prezintă la proces deoarece faptele vizate au avut loc în timpul mandatului său de preşedinte, iar audirerea sa aduce atingere imunităţii şefului statului, garantată de către Constituţie.

Acesta este, de altfel, motivul din cauza căruia Nicolas Sarkozy nu a fost inculpat în acest dosar.

Tribunalul a hotărâr, însă, să-l convoace pe Nicolas Sarkozy, apreciind că imunitatea sa ”nu împiedică deloc audierea sa în caltate de martor”.

Fostul şef de stat urmează, astfel, să fie interogat la 2 noiembrie, pentru a-şi prezenta versiunea cu privire la faptele din acest dosar, în care au fost inculpaţi cnci colabortaori apropaţi ai săi, inclusiv secretarul general şi directoarea de cabinet de la acea vreme.

Pe numele lui Sarkozy a fost emis un ”mandat de aducere”, prin care este obligat să se prezinte la audieri, în caz de nevoie sub constrângerea forţei publice.

Tribunalul a stabilit că mărturia fostului şef de stat - despre care inculpaţii afirmă că le-a ordonat şi comandat personal aceste sondaje, fără licitaţie, consilierilor săi Pierre Giacometti şi Patrick Buisson - ”este necesară în vederea aflării adevărului”.

Hotărârea a fost motivată în baza dreptului european al drepturilor omului, care stabileşte că ”orice acuzat are dreptul să interogheze sau să pună se fie interogaţi martori”.

Patrick Buisson este cel care a cerut, în cadrul procedurii, ca Nicolas Sarkozy să fie audiat.

Citat deja în cadrul instrucţiei, în 2016, de către Anticor, Nicolas Sarkozy a refuzat să se prezinte, iar judecătorul de instrucţie Serge Tournaire a stabilit atunci că a-l constrânge ar fi ”disproporţionat”.

Parchetul Naţional francez Finaiciar (PNF), care reprezintă acuzarea în acest dosar, apreciază că ”poziţia judecătorului de instrucţie” este ”o poziţie de bun simţ şi înţeleaptă” şi a anunţat că recurge la un tribunal în vederea unei eventuale recurgeri la forţa publică.

Tribunalul a refuzat să transmită Curţii de Casaţie problema prioritară de constituţionalitate depusă de către avocatul lui Claude Guéant.

Claude Guéant se considera, la rândul său, protejat de imunitatea prezidenţială şi aprecia că nu este altceva decât ”cureaua de transmisie” a preşedintelui.

Tribunalul i-a respins această pretenţie ”neserioasă”, în această a doua zi de audieri, şi a stabilit că imunitatea este valabilă doar pentru preşedinte şi nu pentru colaboratorii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.