Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy a fost eliberat din arest miercuri seară, după două zile de audieri cu privire la acuzaţiile conform cărora fostul dictator libian Moamer Kadhafi i-ar fi finanţat campania electorală în 2007, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nicolas Sarkozy nu se mai află în arest" a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Sarkozy a fost reţinut şi a fost audiat la sediul Poliţiei Judiciare, la Nanterre, în legătură cu suspiciunile de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2007.

Le Monde preciza marţi că este ”prima oară când Nicolas Sarkozy este audiat în legătură cu acest subiect după deschiderea unei proceduri judiciare în aprilie 2017”.

Fostul şef de stat a fost audiat de către poliţişti din cadrul Biroului Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF) la Nanterre, în apropiere de Paris.

Încă din 2013 sunt investigate acuzaţii de finanţare a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Sarkozy de către Libia fostului dictator Muammar Gaddafi. Aceste acuzaţii au fost formulate de către intermediarul franco-libanez Ziad Takieddine şi foşti oficiali libieni, iar altele au fost dezminţite.

Fostul şef de stat a respins mereu aceste acuzaţii.

În acest caz, care a apărut în 2012, după publicarea de către Mediapart a unei note care sugera o finanţare libiană a campaniei lui Nicolas Sarkozy, fostul secretar general de la Élysée Claude Guéant a fost inculpat pentru fals, uz de fals şi spălare de fraudă fiscală în bandă organizată.

Magistraţii îşi pun întrebări în legătură cu virarea a 500.000 de euro, primiţi de către Guéant în martie 2008, provenind de la o societate a unui avocat malaysian. El a explicat că a fost vorba despre contravaloarea a două tablouri vândute.

Alt intermediar, omul de afaceri Alexandre Djouhri, prezentat ca un personaj-cheie în caz, a fost arestat în ianuarie, la Londra. El se află în prezent în detenţie, în aşteptarea unei audieri cu privire la eventuala sa extrădare în Franţa, prevăzută în iulie.

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.