Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, un aliat loial Havanei, şi-a exprimat susţinerea faţă de omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel, faţă de ”poporul din Cuba” şi faţă de ”Guvernul revoluţionar cubanez”, în urma unor manifestaţii antiguvernamentale istorice pe insula comunistă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicolas Maduro - format în Cuba - a anunţat că-şi oferă ”toată susţinerea preşedintelui Miguel Diaz-Canel, toată susţinerea poporului din Cuba şi Guvernului revoluţionar cubanez. De aici, din Venezuela, (noi suntem) fraţi în vremuri bune şi rele. Cuba va depăşi (...). Am fost supuşi aceleiaşi metode”.

”I se aplică Cubei aceeaşi metodă de asfixiere, de persecuţie de 60 de ani. Acum, Imperiul Nord-American tocmai spune prostii. Dacă Statele Unite şi opozanţii politici vor cu adevărat (...) să ajute poporul cubanez, atunci să ridice imediat sancţiunile şi blocada impuse poporului cubanez”, a denunţat luni, într-o intervenţie la televiziunea publică, Nicolas Maduro.

Maduro, a cărui realegere, boicotată de către opoziţie în 2018, nu este recunoscută de către o parte a comunităţii internaţionale, este vizat de manifestaţii începând din 2017.

Statele Unite au impus sancţiuni economice Venezuelei cu scopul de a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro, iar acesta acuză cu regularitate Statele Unite de faptul că încearcă să destabilizeze ţara.

Venezuela şi Cuba, care se află pe aceeaşi linie ideologică, întreţin relaţii strânse după instalarea la putere a lui Hugo Chavez (1999-2013), care-l considera pe Fidel Castro drept părintele său spiritual.

Cuba ajută mult Venezuela după impunerea sancţiunilor americane.

Manifestaţii fără precedent au avut loc duminică în zeci de oraşe şi sate din Cuba.

Mii de cubanezi au ieşit în mod spontan în stradă şi au strigat ”Ne este foame!”, ”Libertate!” şi ”Jos dictatura!”.

Cubanezii sunt afectaţi dur de criza economică covid-19, care agravează penurii de alimente şi medicamente şi care a determinat Guvernul să taie alimentarea cu elextricitate mai multe ore pe zi.

Câteva zeci de persoane au fost arestate începând de duminică, iar rudele lor s-au adunat luni la posturi de poliţie pentru a afla veşti despre ele, potrivit unor jurnalişti AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.