Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a ordonat manevre militare la graniţa cu ţara vecină Columbia, notează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă vreţi pace şi suveranitate, fiţi pregătiţi să le apăraţi", a spus Maduro, marţi, în discursul către militarii din capitala Caracas. 

Dat fiind tensiunile dintre ţările vecine, Maduro a dispus ca toate unităţile să fie prezente la graniţă în stare de alertă şi a anunţat o serie de exerciţii militare din 10 până în 28 septembrie. 

Mai mulţi foşti comandanţi din fosta gherilă a mişcării Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au anunţat luna trecută că se întorc la arme. 

Preşedintele Columbiei Ivan Duque a acuzat Venezuela de protejarea unui grup format din comandanţi şi luptători ai fostei mişcări FARC. 

Maduro a respins acuzaţiile. "Acum, vor să producă probe false pentru a ataca Venezuela şi a începe un conflict militar cu ţara noastră", a declarat Maduro marţi.

Un acord de pace negociat la Havana a pus capăt în 2016 celor 52 de ani de conflict din Columbia. FARC s-a transformat într-un partid politic şi deţine 10 locuri în Congresul Columbiei.

Conflictul armat din Columbia a dus la moartea a peste 260.000 de oameni şi la strămutarea a aproape 8 milioane de persoane din 1958, potrivit Centrului Naţional pentru Memorie Istorică. 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.