Doi magistraţi financiari au hotărât joi trimiterea în judecată la un tribunal corecţional din Paris a lui Nicokas Sarkozy şi a 12 persoane în dosarul finanţării libiene a campaniei electorale a acestuia din 2007, pe care fostul şef de stat francez o neagă, anunţă vineri într-un comunicat procurorul naţional financiar Jean-François Bohnert, potrivit căruia prima audiere a fost stabilită la 7 martie 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul pteşedinte francez, judecat în dosarul interceptărilor şi în scandalul Bygmalion, urmează să fie judecat timp de patru luni, la începutul lui 2025, cu privire la corupţie pasivă, asociere de răufăctori, finanţare ilegală a campaniei electorale şi tăinuire a unei deturnări de fonduri publice libiene.

În boxa acuzaţilor urmează să fie convocaţi alte 12 persoane, între care trei foşti miniştri de dreapta, doi foşti miniştri de Interne apropiaţi lui Nicolas Sarkozy - Claude Guéant şi Brice Hortefeux - şi Éric Woerth, fostul trezorier al campaniei prezidenţiale suspecte.

Nicolas Sarkozy a contestat întotdeauna aprig faptele şi şi-a multiplicat recursurile împotriva inculpării sale.

”Sub rezerva exercitării unor eventuale căi de recurs”, procesul se va ţine ”de la 6 ianuarie 2025 la 10 aprilie 2025”, la cea de-a 32-a Cameră a Tribunalului Corecţional din Paris, precizează Bohnert.

Judecătorii au dat curs, per ansamblu, cererilor din rechizitoriul Parchetului Naţional Financiar (PNF), care evoca la jumătatea lui mai ”aprobarea” şi ”cunoaşterea perfectă a faptelor” de către Nicolas Sarkozy.

Doi oameni de afaceri, suspectaţi de faptul că au servit ca intermediari, apar în centrul dosarului, francezo-libanezul Ziad Takieddine, care a fugit în Liban şi care ar urma să fie absent la proces, şi francezo-algerianul Alexandre Djouhri.

Anchetatori de la Oficiul Anticorupţie (OCLCIFF) şi magistraţi au adunat o serie de indicii tulburătoare în susţinerea tezei beneficierii de fonduri libiene a campaniei fostului preşedinte şi a anturajului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.