Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins din nou, duminică, apelurile la încetarea focului în Gaza înainte ca toţi cei peste 240 de ostatici capturaţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie să fie înapoiaţi, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu va exista nicio încetare a focului fără înapoierea ostaticilor noştri, le spunem acest lucru atât duşmanilor, cât şi prietenilor noştri. Vom continua până când îi vom învinge", a declarat Netanyahu la baza aeriană Ramon din sudul Israelului.

Pe de altă parte, duminică se făceau eforturi pentru a se relua evacuările răniţilor şi cetăţenilor străini prin punctul de trecere Rafah către Egipt, suspendate de sâmbătă după un atac asupra unei ambulanţe, au declarat oficiali egipteni, americani şi qatarezi.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut o încetare imediată a focului din partea Israelului în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken la Ramallah, în timp ce ministerul sănătăţii din Gaza a declarat că zeci de persoane au murit în urma unui atac asupra unei tabere de refugiaţi în cursul nopţii.

Blinken, care a respins ideea unei încetări a focului din partea Israelului de teamă că aceasta ar avantaja Hamas, a făcut o vizită neanunţată în Cisiordania ocupată, ca parte a eforturilor de a preveni extinderea războiului dintre Israel şi Hamas.

Punctul de trecere Rafah către peninsula egipteană Sinai este singurul punct de ieşire din Gaza care nu este controlat de Israel. Două surse egiptene au declarat că în continuare camioanele cu ajutoare au putut intra în Gaza.

Evacuările au început miercuri, în baza unui acord negociat la nivel internaţional.

Peste 300 de americani au părăsit Gaza, dar unii au rămas acolo în continuare, a declarat Jonathan Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.