Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a reclamat luni comunităţii internaţionale să impună ”sancţiuni imediate” Iranului, în cazul în care Teheranul îşi depăşeşte, aşa cum a anunţat luni, limita stocurilor de uraniu îmbogăţit autorizată prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu a cerut, în cursul unei ceremonii, la Ierusalim, ca membrii comunităţii internaţionale să aplice mecanismul ”imediat” de sancţionare («snapback sanctions») prevăzut în acordul nuclear din 2015 în cazul în care Republica islamică încalcă acordul.

”Comunitatea internaţonală ar trebui să impună imediat regimului sancţiuni convenite în prealabil - «snapback sanctions» -, dacă Iranul îşi pune în practică ameninţările şi încalcă acordul nuclear”, a declarat Netanyahu, un critic acerb al activităţilor nucleare iraniene, citat de către serviciile sale.

”Israelul nu va permite Iranului să obţină arma nucleară”, a insistat el.

Rezultatul unor eforturi diplomatice între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite, membre permanente ale Consilului de Securitate al ONU şi Germania), acordul încheiat în 2015 la Viena vizează să limiteze în mod drastic programul nuclear al Republicii islamice în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice internaţionale impuse ţării.

Însă Washingtonul s-a retras unilateral din pact, în mai 2018, şi a reimpus sancţiuni economice dure Teheranului, care exercită de atunci presiuni asupra celorlalte părţi ale acordului să-l ajute să le olească efectele devastoare asupra economiei iraniene.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a certificat până în prezent faptul că Iranul îşi respectă angajamentele pe care şi le-a asumat la Viena.

Iranul a anunţat luni că rezervele sale de uraniu îmbogăţit vor depăşi - la 27 iunie - limita impusă prin acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.